2016-os labdarúgó Európa bajnokság – 2016-os eb menetrend és csapatok

2016-os labdarúgó Európa bajnokság – 2016-os eb menetrend és csapatok

 

A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság a 15. Európa-bajnokság lesz, melyet 2016 nyarán rendeznek, a rendező Franciaország lesz. A rendező országot az Európai Labdarúgó-szövetség Genfben hirdette ki 2010. május 28-án 13 órakor. Ez lesz az első Eb, amelyen 24 csapat vesz részt.

Nizzában kisorsolták a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait. Magyarország a 2. kalapból várta leendő riválisait, a mieink az F-csoportba, Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és Feröer mellé kerültek be!

A sorsolás. Franciaország az I-csoportba nyert besorolást, de versenyen kívül indul (Grafika: Nemzeti Sport)

Az Európa-bajnoki selejtezőkön a kezdési időpont közép-európai idő szerint 20.45 (hétköznapokon), 18 óra vagy 20.45 (hétvégeken). A mérkőzésekre huszonhármas keret nevezhető, a keretből három játékos kötelezően kapus. A listát a mérkőzések előtti nap délig le kell adni.

MI RANGSOROL A SELEJTEZŐKÖN HOLTVERSENY ESETÉN? Pontegyenlőség esetén az UEFA szabályai szerint (ezek eltérnek a FIFA-étól) először az egymás elleni eredmény rangsorol, majd jön a gólkülönbség, a több szerzett gól, az idegenben szerzett több gól, a fair play lista, majd az UEFA-koefficiens. A csoportharmadikok összevetéséhez a csoporthatodikok elleni eredményt kiveszik.

MILYEN LESZ A 24 CSAPATOS EB LEBONYOLÍTÁSA? Az Európa-bajnokság 24 csapatát hat négyes csoportba sorsolják. A hat csoportgyőztes, a hat csoportmásodik és a négy legjobb csoportharmadik jut a nyolcaddöntőbe, ez megfelel a világbajnokságok 1986 és 1994 közti lebonyolításának.

A nyolcaddöntőtől végig egyenes kiesésben zajlik a mérkőzéssorozat, és az Európa-bajnokságok hagyományainak megfelelően most sem lesz bronzmérkőzés.

MIKOR LESZ AZ EB? 2016. június 10. és július 10. között. Az Európa-bajnokság kezdete előtt tíz nappal kell megnevezni a tornára utazó végleges, huszonhármas kereteket.

Be the first to comment on "2016-os labdarúgó Európa bajnokság – 2016-os eb menetrend és csapatok"

Leave a comment