Adóbevallás: 200 ezer forintos bírságot kaphatsz ha munkanélküli vagy

Adóbevallás: 200 ezer forintos bírságot kaphatsz ha munkanélküli vagy

200 ezer forintos bírságot kaphatsz ha munkanélküli vagy

Nagyon fontos információ, de mégsem tud róla mindenki! Ha munkanélküli vagy, akkor is nagyon oda kell figyelned a bevallásokra, mert akár 200 ezer forintos bírságot is kaphatsz!

A NAV nyilatkozott a kérdésben, akik elmondták, hogy egyre kevesebben tesznek eleget a bevallási kötelezettségüknek, ezáltal, akár 200 ezer forintos bírság is kiszabható rájuk!A munkanélkülieknek folyósított különféle ellátások, az álláskeresési segély, a keresetpótló juttatás, a keresetkiegészítő támogatásés az álláskeresési járdék is adóköteles jövedelemnek minősül.Kivételt képez az az eset, ha a támogatásban részesülő személy öt éven belül eléri a hivatalos nyugdíjkorhatárt.Ennek megfelelően adóbevallást kell benyújtaniuk abban az esetben is ha végül nem lesz adófizetési kötelezettségük.

Az adóbevallás 2015. május 20-ig kell majd beadni, 1453-as számú személyijövedelemadó-bevallást vagy az “1453ADÓNYILATKOZAT”-ot az állami adóhatósághoz kell eljuttani.

Természetesen ha ezen ellátásokon kívül esetlegesen más jövedelemmel is rendelkezik az illető abban az esetben ezeket is szerepeltetni kell az adóbevalláson.

Annak aki kap álláskeresési segélyt, de 5 éven belül el fogja érni az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak nem kell adóbevallást benyújtania, abban az esetben ha máshonnan származó jövedelemmel nem rendelkezik, vagyis ezen felül egyéb jövedelme nincsen!

Természetsen a NAV folyamatosan ellenőrzi, hogy akiknek bevallási kötelezettségük van, eleget tettek-e ennek és ha nem akkor akár 200 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak rájuk!

Ha további információkhoz szeretne jutni ezzel kapcsolatban, akkora Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatóságai ügyfélszolgálatain, valamint az Általános Tájékoztató Rendszerén (TCC ) keresztül érdeklődhet.

Vélemény, hozzászólás?