Autóvásárlási támogatás fogyatékos személyek részére 2018

Autóvásárlási támogatás fogyatékos személyek részére

 

A hamarosan módosításra kerülő 102/2011. (VI.29.) számú Kormányrendelet értelmében a vak és gyengénlátó, siket és súlyos nagyothalló, értelmi fogyatékos, valamintautista személyek új személygépjármű vásárlásához 900.000,- Ft-ot, használt gépjármű vásárlásához a bruttó vételár 60%-át, de maximum 600.000,-Ft-ot igényelhetnek.

Ki igényelhet támogatást?

A siket és súlyos nagyothalló gyermekek szülei, amennyiben emelt összegű családi pótlékban részesülnek a gyermek után, az emelt összegű családi pótlékban részesülő nagykorú személy, illetve azok a személyek, akik fogyatékossági támogatásban részesülnek.

A kérelmeket két időszakban lehet benyújtani:

  1. 2012.  szeptember 30-ig.
  2. 2013. január 1. és március 31. között.

Figyelem! A kérelmeket a törvény módosításának elfogadása, a Magyar Közlönyben való megjelenés után lehet csak benyújtani!

Változást jelent, hogy bővül a támogatásra jogosultak köre; a kormány döntése értelmében a mozgáskorlátozottakon kívül már az értelmi fogyatékosok, az autisták, a látássérültek, valamint a hallássérültek is igényelhetik a személygépkocsi-szerzési támogatást a jogszabály kihirdetését követő naptól.

A jogosulti kör bővítésével megteremtették annak lehetőségét, hogy a támogatást a más jellegű fogyatékosságuk miatt a tömegközlekedést használni nem tudó emberek is igénybe vehessék – közölte a tárca.

A szerzési támogatásra jogosultak körét a kormányrendelet a 18 év feletti értelmi fogyatékosok, az autisták, a látássérültek, valamint a hallássérültek esetében a fogyatékossági támogatásban részesülők körével azonosan, míg a 18 év alatti értelmi fogyatékos, autista, látási fogyatékos, valamint hallási fogyatékos gyermekek esetében a magasabb összegű családi pótlékban részesülők körével azonos módon határozza meg.

Az ő esetükben a fogyatékos állapot ismételt minősítését nem szükséges elvégezni, vizsgálaton újra megjelenniük nem kell.

A támogatás felhasználására az érintetteknek három hónap áll majd rendelkezésükre. Azok az igénylők, akiknek van jogosítványuk, önállóan, azok pedig, akiknek nincs, a rendelet szerint a szállítást végző nyilatkozata alapján igényelhetik a támogatást.

A 900 ezer forint összegű támogatás új, kézi- vagy automataváltós Suzuki Swift 1,2 GLX, illetve Suzuki SX4 modell, a 600 ezer forint összegű támogatás típusmegkötés nélkül, használt személygépkocsi megvásárlásához kérhető, a Széchenyi Bank által nyújtott finanszírozási konstrukcióban. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a támogatással – az eddigi legfeljebb négy év helyett – öt éve forgalomba helyezett személygépkocsit lehessen megvásárolni.

A kérelmet a területileg illetékes Szociális és Gyámhivatalnál* lehet beadni.  Ez után december 15-ig a hivatal elbírálja a kérelmet, és a döntést megküldi az igénylőnek, valamint a banknak, amelyik közreműködik az autóvásárlás lebonyolításában.

Új autó esetén Suzuki Swift 1.2 GLX vagy a Suzuki SX4 modell kerülhet megvásárlásra.

Használt gépjárművet elsősorban a közreműködő bank autóparkjából lehet választani, azonban lehetőség van más autókereskedés kínálatából is vásárolni meghatározott feltételek mellett.

A támogatásról, az igénybevétel további feltételeiről, a szükséges iratokról bővebb tájékoztatást kaphatnak a SINOSZ szervezeteiben.

Súlyos fogyatékossággal élők gépjármű vásárlását támogatják

Kérjük, keressék bizalommal kollégáinkat ügyfélfogadási időben, vagy e-mailben!

* Budapesti állandó lakcímmel rendelkező kérelmezők esetén az igénylés benyújtható:

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA SZOCIÁLIS ÉS GYÁMHIVATAL

Levelezési cím: 1364 Bp. Pf. 234.

Ügyfélfogadás (személyes beadás esetén):

1117 Budapest, Karinthy Frigyes út 1-3.

Hétfő: 13.00-16.00 óráig, Szerda: 8.00-16.00 óráig

Telefon: +36 (1) 279-4750; 279-4756           Fax: +36 (1) 279-4761

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.