Bérpótlék 2019 – szombati, vasárnapi és rendkívüli munkára ennyi hétvégi pótlék jár!

Bérpótlék 2019 – szombati, vasárnapi és rendkívüli munkára ennyi hétvégi pótlék jár!

Az egyik ide vonatkozó jogi szabályozás az Mt. 143. § (4) bekezdése, mely kimondja, hogy ha a munkaidő beosztásunk szerinti heti pihenőnapunkon mégis dolgoznunk kell, akkor ebben az esetben a munkavégzés idejére 100%-os bérpótlék jár, ugyanis ez rendkívüli időben történő munkavégzés.Ha ezen nap helyett egy másik pihenőnapot kapunk cserébe a főnökünktől, akkor a bérpótlék csak 50%.

Ha szombaton nem dolgozunk, de a főnökünk túlmunkára utasít, ebben az esetben a bérpótlék mértéke szintén 100%.Ez a szombati napon történő munka, a heti rendes munkaidőnkön, vagyis a 40 órás munkahéten túl van és a pihenőnapunkon kell dolgoznunk, így jár a 100%-os bérpótlék.Ezzel szemben ha mondjuk egy hétfői napon történik az, hogy 1-2 órával tovább kell bent maradnunk, akkor csak 50%-os bérpótlék jár nekünk, és csak arra az 1-2 órára, amit a túlmunkát jelenti.

A szabadidő nem lehet kevesebb az elrendelt rendkívüli munkaidő vagy a végzett munka tartamánál és erre az alapbér arányos része jár. A szabadidőt vagy másik pihenőnapot mindenképpen a rendkívüli munkától számított egy hónapon belül meg kell kapnunk!

Nagyon fontos, hogy a rendkívüli munkaidőnek is van időbeli korlátja a Munka Törvénykönyvében!Ez a korlát teljes napi munkaidő esetében kétszázötven óra rendkívüli munkaidő a naptári évre nézve.Részmunkaidő esetén vagy év közben kezdett munkánál arányosan kell kiszámolni.Kollektív szerződés esetén maximum 300 óra lehet a rendkívüli munka!

Vannak esetek, amikor nem kötelezhető rendkívüli munkára a dolgozó, ilyen esetek amikor aránytalan sérelmet okozna a rendkívüli munk a munkavállalónak.Például terhesség esetén, kisgyermekes szülőnél, egyedülálló szülőnél.

Ha egyszerűsített munkavállalásról beszélünk, akkor asem a szombati, sem pedig a vasárnapi munkavégzés nincs korlátozva.A bérezés tekintetében az Mt., valamint a kötelező legkisebb munkabérről és a garantált bérminimumról szóló külön jogszabályait kell figyelembe venni.

Ezekben az esetekben lehet alkalmazni a Mt. 145. §-at, mely szerint nem illeti meg bérpótlék a dolgozót, abban az esetben ha a fizetése már ellentételezi az egyébként pótlékfizetésre alapot adó speciális munkavégzési körülményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük