Édesanyák figyelem! Havi 25.650 forintos támogatás, most teljesen új néven igényelhetsz!Családoknak, egyedülálló édesanyáknak is járó pénz >>>

By | 2018-01-14

Édesanyák figyelem! Havi 25.650 forintos támogatás, amit most teljesen új néven igényelhetsz!Családoknak, egyedülálló édesanyáknak is járó pénz, melyet most új szabályok szerint kaphat meg! ÍGY VÁLTOZTAK A SZABÁLYOK!

Itt olvashatsz róla bővebben >>>

A családtámogatások terén sok változás történt, így a jól ismert GYES helyét a GYESE vette át, nem csak nevében változott, hanem a szabályok is . A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény, amely az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2015. évi CCXXIII. törvénnyel módosult.

A GYESE: Gyermekgondozást segítő ellátás: nem kötött biztosítási jogviszonyhoz, 2016-ban az összege bruttó 28.500 forint, ebből az összegből levonják a nyugdíjjárulékot, így nettó 25.650 forintot kap havonta a jogosult szülő, a gyermek féléves korától korlátlan időtartamban folytathat a szülő keresőtevékenységet. A GYESE időtartama beszámít a szolgálati időbe. Ki jogosult a GYESE igénylésére: – anya – apa – örökbefogadó szülő – nevelőszülő – gyám – és speciális esetekben a nagyszülő.

Mikortól és meddig jár a GYESE: – akik előtte GYES-t kaptak és még fennáll a jogosultságuk – ha nem volt a jogosultnak szülés előtt munkaviszonya, akkor a gyermek születésétől 3 éves koráig kaphatja. – ha volt biztosítási jogviszonya a gyermek születése előtt a jogosultnak, akkor a GYED után, egészen a gyermek 3 éves koráig – ha a gyermek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, akkor a gyermek 10 éves koráig – ikergyermekek esetén a gyermekek tankötelessé válásáig, de maximum 10 éves koráig. – Mekkora összegre jogosult a szülő?

– 1 gyermek esetében bruttó 28.500, nettó 25.650 forint – ikergyermekek esetén a gyermekek számával megszorozva – Keresőtevékenység folytatása GYESE mellett: – nem folytathat a szülő keresőtevékenységet a gyermek fél éves koráig – A gyermek fél éves korától , ha a szülő keresőtevékenység folytat időkorlátozás nélkül lehet a gyermekgondozást segítő ellátás mellett dolgozni és el lehet helyezni a gyermeket időkorlátozás nélkül bölcsődében és családi napköziben. – kiskorú szülő gyermekének gyámja időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet – nagyszülő csak a gyermek 3 éves korától és max. heti 30 órában – vagy otthonában korlátlanul- dolgozhat – Az idősebb testvér után járó GYESE tovább is folyósításra kerül, ha újabb gyermek születik a családba, és a szülők az újszülött után is jogosultak valamilyen ellátásra (CSED-re, GYED-re, GYESE-re) írja a 168óra.

– Korlát is van: egyszerre csak az egyik szülő vehet igénybe gyermekeikre tekintettel ellátást , természetesen a szülők választása szerint, bármelyik szülő lehet). Vegyük példának a klasszikus esetet: – ha az első gyermek után az anya számára folyósítják az ellátást, abban az esetben egy következő szülés esetén az újabb ellátást is kizárólag az anya igényelheti, így egyidejűleg mindkét ellátást az ő számára kell folyósítani ( nem lehet egyiket az anya, másikat az apa számára)
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 × 4 =