HAMAROSAN EZEK IS INGYEN LESZNEK! 5 ÚJ OKMÁNY LESZ INGYENES A TELJES MAGYAR LAKOSSÁGNAK!

By | 2017-06-14

HAMAROSAN EZEK IS INGYEN LESZNEK! 5 ÚJ OKMÁNY LESZ INGYENES A TELJES MAGYAR LAKOSSÁGNAK!

Világelső rezsicsökkentés zúdul az autósokra?

A Vezess.hu eszmefuttatásából kiderül, hogy már jó, ideje, lassan két éve dolgozik a kormányzat: több minisztériumban elemeznek, egyeztetnek, és szakmai szervekkel kerekasztaloznak, azon, hogy némi engedményt adjanak a fejőstehén autósoknak. Lázár János anno, 2015 október 1-én beharangozta az örömhírt, hogy : Január 1-jével eltörölhetik egyebek mellett az okmánycsere, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásának a díját, valamint a környezetvédelmi és műszaki matricákkal kapcsolatos költségeket.

MI TÖRTÉNT UTÁNA?
A Vezess.hu szeretett volna még több konkrétumot megtudni, ezért kérdésekkel ostromolta a Miniszterelnökséget: Mikor lesz a feltételes módban megfogalmazott kijelentésből konkrét döntés, van-e kész törvényjavaslat, mennyi költségvetési bevételt érintenek az autósoknak ígért kedvezmények, tervezik-e a járműadóztatás korszerűsítését?, stb..
Két egészen konkrét állítást tartalmazott a hamarosan szerkesztőségükbe landolt miniszterelnökségi válasz:
– „A gépjármű tulajdonosokat is érintő megszüntetni vagy csökkenteni javasolt eljárási díjak, illetékek körének véglegesítése jelenleg is zajlik.”
– „A Parlament általi jóváhagyást követően a törvénymódosítások 2016. január 1-jével lépnek majd hatályba.”
De a valóság az, hogy Január elsején nem törölték el a forgalmi, a törzskönyv és az üzembe helyezés, vagy éppen az okmánycserék díjait. Sőt, utána erről semmit sem lehetett hallani hosszú hónapokig.

KEZDŐDIK A KEREKASZTALOSDI
Tizenegy hónappal később, 2016. november 17-én Lázár János bejelentette a nagy hírt: az érintett érdekképviseletekkel kerekasztal-tárgyalást indít a kormány az autózásról, annak adminisztratív terheiről, az üzembe helyezés és az üzemben tartás költségeiről. Ezután a portál a Miniszterelnökségtől megkérdezte rögtön, hogy , ez az egy évvel korábbi „véglegesítés” folytatása-e, vagy ahelyett már új törvényjavaslatokat kezdenek megbeszélni? Mikor indulnak el a tárgyalások és mikor szeretnék lezárni ezeket? valamint tudni szerették volna, hogy konkrétan milyen autós terhek csökkentését vagy megszüntetését tartják reálisnak?
A korábbinál részletesebb volt, és most már önkritikus elemeket is tartalmazott a Miniszterelnökség válasza.

ELISMERIK AZ AUTÓSOK TÚLADÓZTATÁSÁT
A Miniszterelnökség megnevezte, hogy milyen változtatásokban gondolkodik.„Egy új autó vásárlása esetén – típustól függően – 200-330 ezer forintot kell fizetnie a tulajdonosnak, beleértve a vagyonszerzési illetéket, okmányok kiállítását, regisztrációs adót. Ez alapján mindenképpen indokolt áttekinteni a vagyonszerzési illetékekkel kapcsolatos, gépjárművek vásárlására vonatkozó szabályokat, és a regisztrációs adó szabályait is, mivel ezek jelentik a legnagyobb terhet a gépjárművet vásárlók részére.”Azt is közölték , hogy , szakmai egyeztetéseket folytatott autós érdekképviselőkkel 2016 júliusában és augusztusában a Miniszterelnökség , akiktől több, megfontolást igénylő javaslat érkezett., aminek alapján javaslatot tettek egy akcióterv kidolgozására.

MIT JAVASOLTAK AZ ÉRDEKKÉPVISELŐK?
Az Autós Nagykoalíció 7 pontos javaslatcsomagot adott át, ebből a 3 legfontosabb az alábbiak:
–át kellene alakíttatni a környezetterhelés felől közelítve, a jelenlegi kW alapú adózást, így nem a teljesítményt, hanem a valós károsanyag-kibocsátást adóztatnák meg
– szükséges egy alapos, nyilvános járműadatbázis az autók korábbi szervizadataival, biztosítási ügyeivel, országba lépéskori állapotával stb.
– ésszerű lenne mérsékelni a robogók rendszámosítását és regadóját.
Knezsik István elnök elmondása szerint az eddigi pár megbeszélésen a kormányzat „érdeklődést és őszinteséget” mutatott.

MOST MÁR BIZONYÁRA MINDEN SÍNEN VAN
Tehát vannak konkrét javaslatok, akcióterv, és idő is bőven. Ennek ellenére telt-múlt az idő és még idén sem történt semmi, és Kovács Zoltán államtitkár ismét bedobta a témát. Más visegrádi országokban sokkal alacsonyabbak az autósokat terhelő bürokratikus és anyagi terhek ,ezért a kormány átvizsgálja ezeknek a mérséklésének lehetőségeit. Az államtitkár szerint széles körű társadalmi, szakmai egyeztetés lesz az ügyben.

BESZEDNEK KÖZEL EZERMILLIÁRDOT ÉVENTE A JÁRMŰFENNTARTÓKTÓL
Mindent összeadva meghökkentő szám jön ki, ha a járművekhez így-úgy kapcsolódó állami bevételt vizsgáljuk, közelít az ezermilliárd forinthoz.
Bőven lesz miből engedni, ha adnak kedvezményt, remélhetően választások előtti húzásként nem szúrják ki az autósok szemét nevetséges engedményekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenegy + 17 =