Hírdetés

Kapcsolódó hírdetések:

Hírdetések

Veszprémben elbukott a fideszes kétharmad

Veszprémben elbukott a fideszes kétharmad

A baloldal által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a veszprémi választást, amivel elbukott a Fidesz kétharmada. Kész Zoltán azt mondta, érzi a felelősséget, Navracsics Tibort és a Fideszt viszont nagyon meglepte az eredmény.

Információink szerint 11 veszprémi szavazókörből 10-et megnyert Kész Zoltán a baloldal által támogatott független jelölt, ugyanakkor a választókerülethez tartozó Hárskúton kétharmad közeli eredménnyel vezet a fideszes Némedi Lajos, a nagyon jobboldalinak sztámító herenden döntentlenközeli eredmény született. Ezek alapján Kész győzelmét lehet valószínűsíteni.

A fideszes Némedi Lajos és Navracsics Tibor már felhívta Kész Zoltánt és gratulált a győzelméhez.

Kész Zoltán és csapata - nagy az öröm

Fotó: Túry Gergely

Fidesz: új stratégia kell

"Érzem a felelősséget" - mondta Kész Zoltán az eredmények ismeretében a sajtótájékoztatóján. "Mostantól Veszprém a józan ész városa" - jelentette ki Kész, aki szerint a veszprémiek azt üzenték a kormánynak, nem tűrik el a lopást, azt üzenik, elég volt!

Navracsics Tibort és a fideszes jelöltet láthatóan nagyon meglepte az eredmény, ahogy fogalmaztak, arra számítottak, hogy kevesebb különbséggel, de nyer a Fidesz. Navracsics szerint új stratégiát kell találnia a pártnak a tapolcai és az ajkai választásokra.

Az eredmény az LMP-t is meglepte, a jobbikos jelölt magát is győztesnek érzi az ellenzéki győzelemmel.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint alapvetően három indoka lehet a váratlanul egyértelmű Kész-győzelemnek. Az első, hogy a kormányzás szempontjából „tét nélküli” volt a választás, a kétharmados többség megőrzésének pedig nem volt mozgósító hatása. A második a Veszprémen kívüli települések alacsony részvétele. A harmadik pedig, hogy kibillent a centrális pártrendszer, a Jobbik jelöltje túl rosszul szerepelt ahhoz, hogy megossza a kormány ellen szavazókat. A bipoláris logikában, a baloldal tehertételétől mentesítő független jelzővel pedig meg tudta nyerni a protesztszavazókat Kész.

Mráz szerint ennek ellenére nagy tévedés lenne azt hinnie a baloldalnak, hogy megtalálta a 2018-as győzelem receptjét. A fenti hatások ugyanis szerinte egy kormány-választáson aligha érvényesülnének.

Török Gábor az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta "ez a választás nem az ellenzékről, hanem a Fideszről szólt. Szerinte a veszprémi választók hangulata korábban is leképezte az országos helyzetet. Szerinte azért meglepetés a mostani eredmény, mert a közvélemény-kutatások szerint, még ha csökkent is a Fideesz népszerűsége, még mindig a kormánypárt vezet országosan. Tehát ennek meg kellett volna mutatkoznia Veszprémben is, de nem így lett. Ennek szerinte három oka lehet: a választókat nem érdekelte a pártos logika, vagy eltérő volt a kormánypárti és ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága. A harmadik tényezőnek Török kisebb esélyt ad: azt mondta, elképzelhető az is, hogy Kész Zoltán képes volt megszólítani a bizonytalanokat, de szerinte nem ez volt a perdöntő. Krekó Péter azt mondta, Veszprém inkább jobboldali körzet, így Kész győzelme azt mutatja, hogy a közhangulat nagyon sokat változott az elmúlt hónapokban.

Íme az eredmények 98,9 százalékos feldolgozottságnál:

Kész Zoltán (baloldal): 42,66%

Némedi Lajos (Fidesz): 33,64%

Varga-Damm Andrea (Jobbik): 14,14%

Gerstmár Ferenc (LMP): 4,57%

Bősze Ferenc (független): 2,75%