Hírdetés

Kapcsolódó hírdetések:

Hírdetések

Tartásdíj - Több tízezres támogatás, ha elváltál!

Tartásdíj - Több tízezres támogatás, ha elváltál! Egy elvált szülőnek mindig nehéz dolga van.Ezzel a lehetőséggel, azonban némi plusz pénzhez juthat, ami mindig jól jön egy egyedülálló szülőnek.

Kicsit talán fura a támogatás megnevezés, hiszen nem a klasszikus értelemben vett támogatásról van szó, lényegében ugyanazt jelenti, hiszen pénzt hoz a családi kasszába.

Van, hogy az apa nem hajlandó fizetni és van, hogy a rég megállapított összeg már nem elegendő, új körülmények léptek fel, mondjuk a gyermek egyetemre megy.Mindenre van megoldás!

 

A tartásdíj soha nem egyszerű téma, tulajdonképpen mindig kényes kérdés, vannak apák akik egyáltalán nem hajlandók a válás után hozzájárulni a gyermek nevelésének költségeihez és vannak olyanok is, amik csak túl keveset akarnak adni.Előfordulhat, hogy a korábban megállapított tartásdíj új körülmények miatt már nem elegendő.Mindkettőre van megoldás!

 

Mekkora összeget kaphatunk és mi alapján számolják ki?
Azt, hogy mekkora a tartásdíjat kaphatunk azt a különélő szülő jövedelme határozza meg, 15-25% ítélhető meg.Ha olyan hamar válásra kerül a sor, hogy a gyermek még egészen kisit, akkor is akkora összegű tartásdíjat állapítanak meg, hogy amikor már iskolába fog járni, akkor is fedezni tudja a felmerülő költségeket.Természetesen a tartásdíjat meg lehet emeltetni, erről még bővebben írunk ebben a cikkben.

 

A gyermektartásdíj nem csupán a különélő szülő jövedelmétől függ, hanem mindkét szülő anyagi helyzete is meghatározó.Mindig az előző évben megszerzett jövedelmet veszik figyelembe.A legmagasabb összeg, amit tartásdíjként megítélhetnek, az a különélő fél jövedelmének a fele is lehet!Erre általában akkor van példa ha a gyermek, aki után fizeti a tartásdíjat beteg tartósan.

 

Mit tegyünk, akkor ha a volt kedvesünk trükkökkel próbálkozni?

 

Előfordulhat, hogy tudunk róla, hogy az exünk dúskál a javakban, ennek ellenére mégis sikerül bemutatnia egy igen csekély jövedelemről szóló jövedelemigazolást.Ebben az esetben kérvényezhetjük a bíróságon egy beadvánnyal, hogy vizsgálják meg a helyzetünket és ebben az esetben alaposabban megvizsgálják a volt kedves életkörülményeit és valószínűleg egy magasabb összegű tartásdíjra számíthatunk.

 

A tartásdíjat, akkor is fizetni kell ha a különélő szülő elveszíti a munkahelyét, erre törvény kötelezi!

 

Mit tehetünk ha megszorultunk anyagilag és az exünk továbbra sem fizeti a gyermektartásdíjat?

Szükség esetén kérhetünk állami segítséget!Ha már 6 hónapja nem láttunk egyetlen forintot sem a tartásdíjból, akkor érdemes az államhoz fordulni!Ehhez egy nyomtatványt kell kitöltenünk, melyet a helyi önkormányzatok weboldaláról le tudunk tölteni.Ebben jeleznünk kell, hogy mikor kaptunk utoljára tartásdíjat az exünktől, majd a helyi kormányhivatalhoz kell benyújtanunk.Sajnos egy további feltételnek is meg kell felelnünk,ez pedig az, hogy a jövedelmünk nem lehet több, mint 57 ezer forint.

Ha megfelelünk a feltételeknek, akkor az állam meg előlegezteti a tartásdíjat, de ennek a havi összege nem lehet több, mint a mindenkori öregségi nyugdíjminimum fele, vagyis idén, 2015-ben 14 250 forint.Három évig élhetünk ezzel a lehetőséggel, és ha megkapjuk a támogatást, akkor minden hónapban 5-ig a számlánkon lesz a pénz! 

A gyermektartásdíj a fizetésből is levonható.6 hónapra visszamenőleg is kaphatunk tartásdíjat bírósági úton.Ha az ex nem fizet, akkor automatikusan levonják a fizetéséből.Ez előre is igényelhető, ah nem bízunk abban, hogy expárunk rendesen fogja fizetni a tartásdíjat.

 

A tartásdíj összege nem kőbe vésett dolog, változtatható ha a megváltozott körülmények úgy kívánják meg!Például ha drága iskolába íratjuk gyermekünket, vagy az anyagi helyzetünk jelentősen megromlik és már nem tudjuk úgy ellátni a gyermeket, mint korábban.Ha nem születik megegyezés a 2 fél között, akkor ebben az esetben is a bíróság dönt.