Hírdetés

Kapcsolódó hírdetések:

Hírdetések

Repülőgép katasztrófa: Andreas Lubitz „súlyos depresszióban” szenvedett

A düsseldorfi ügyészség nyomozói több orvosi dokumentumot találtak Andreas Lubitz düsseldorfi lakásán. Ezek között volt olyan, amely szerint a Germanwings-gép másodpilótájának a katasztrófa napján sem lett volna szabad dolgoznia. Az ügyészség közleménye szerint Lubitz eltitkolta állapotát a felettesei és munkatársai előtt, a számára kedvezőtlen diagnózisról szóló igazolást pedig összetépte. 

Lubitz volt a másodpilótája a Germanwings B arcelonából Düsseldorfba tartó járatának, ami kedden zuhant le 150 emberrel a fedélzetén a Francia Alpokban. Az eddigi vizsgálatok szerint a kapitány kiment vécére, Lubitz pedig nem engedte vissza őt a pilótaülkébe és átvette az irányítást a gép felett. A gép ezután zuhant le. 

Andreas Lubitz  „súlyos depresszióban” szenvedett 2009-ben, és pszichiátriai kezelésben részesült – állította a német Bild, miután tanulmányozhatta a német szövetségi légiközlekedési hivatal dokumentumait. Lubitzot a pilótakiképzés közben többször is visszaminősítették. 2009-ben egy „lecsengőben lévő súlyosabb depresszív epizódot” diagnosztizáltak nála.

A férfi azóta is „különleges és rendszeres kezelésben” részesült – írta a lap, amely szerint ezekről az információkról a Germanwings anyavállalata, a Lufthansa tájékoztatta a légiközlekedési hivatalt. A hivatal az ARD német közszolgálati televíziónak megerősítette, hogy Lubitz neve mellett a nyilvántartásban az "SIC" megjegyzés szerepelt, ami rendszeres felülvizsgálatokat írt elő.  

A Spiegel korábban azt írta: a nyomozók csütörtökön tüzetesen átvizsgálták Lubitz düsseldorfi lakását, ahol „pszichiátriai betegségre utaló nyomokat” is találtak . A Focus azt írja: a nyomozók „különböző tárgyakat és iratokat” foglaltak le. Sem búcsúlevelet, sem vallási vagy politikai motívumra utaló nyomot nem találtak. 

Házkutatást tartottak Montabaurban is, ahol Lubitz szülei és testvére élt. A Germanwings másodpilótájának ez volt az otthona, sokat tartózkodott itt, a düsseldorfi lakását inkább a munka miatt használta. Lubitz szüleinek házában egy asztali számítógépet foglaltak le, valamint két műanyag zsákban és egy dobozban vittek el dolgokat. 

Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke csütörtökön elmondta, hogy Lubitznak 2008-ban félbe kellett szakítania a pilótaképzését. Ennek pontos okát az orvosi titoktartásra és a személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem nevezte meg. A Bild szerint amikor a másodpilóta kiképzése megszakadt, depresszióban és szorongásban szenvedett. Ebben az időben légiutas-kísérőként dolgozott.

Később újabb teszteket végeztek el, és Lubitz folytathatta a kiképzést. A Spiegel azt írja, repülésre alkalmas (fit to fly) minősítést kapott. Sikeresen letette a vizsgákat, majd 2013-ban megkapta a pilótaengedélyt. A Lufthansa vezetői szerint kiválóan dolgozott. Arról, hogy hogyan zajlik a pilóták alkalmassági vizsgálata, itt írtunk .

 

A keddi franciaországi repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló hatóságok megállapítása szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak. A Bild cikkéből a szerencsétlenség további részletei is kiderültek. Így az is, hogy a gép kapitánya, aki nem tudott visszatérni a pilótakabinba, megpróbálta baltával betörni az ajtót és megakadályozni a katasztrófát. A Germanwings légitársaság tájékoztatás szerint ez az eszköz része a fedélzeti mentőfelszerelésnek.

Mint arról írtunk , a 28 éves Andreas Lubitz a szüleivel élt a Rajna-vidéken lévő Montabaurban, de Düsseldorfban is volt lakása. Egy szomszéd a düsseldorfi Westdeutsche Zeitungnak azt mondta: alig ismerték a környéken a férfit. Egyszer-kétszer látták, annyit tudtak róla, hogy a lakásban egy nő is lakott. 

A Süddeutsche Zeitung szerint igazán semmi különös nincs abban, hogy egy 28 éves fiatalember a néha ízléstelen és a politikai korrektség határát is átlépő idétlen viccoldalakat kedvelte a Facebookon. Ezek alapján egy csendes, de sikeres, gátlástalan, mindig mosolygó és kissé gyerekes ember képe rajzolódik ki, ami sem nem szokatlan, sem nem kóros önmagában.    

A Süddeutsche Zeitungnak  az öngyilkosságokkal foglalkozó  Manfred Woltersdorf pszichiáter azt mondta: extrém és rendkívül szokatlan, hogy valaki 149 másik embert rántson magával a halálba. Húsz-harminc éve fordulnak elő ilyen esetek, amelyek mögött az állhat, hogy "egyre kevésbé tisztelik mások életét". A pszichiáter szerint ugyanakkor az ilyen kiterjesztett öngyilkosságokat általában olyanok ellen követik el, akik közeli kapcsolatban állnak az öngyilkossal. A szakértő szerint nem zárható ki valamilyen drog, például kristály (kristályos metamfetamin) használata, ami perceken belül pszichotikus állapotot idéz elő, mint ahogy az egyszerű rosszullét és öntudatvesztés sem.    

Keresik a másik fekete dobozt

Folytatódott a kutatás a hét elején a francia Alpokban történt Germanwings-katasztrófa helyszínén péntek reggel. Negyedik napja tart a helyszínelés és az áldozatok maradványainak kiemelése. Továbbra is keresik a repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát, amelytől újabb részleteket remélnek a katasztrófa lezajlásáról. Az első, a pilótafülkében zajló beszélgetéseket rögzítő fekete dobozt már megtalálták.

A helikopterek derült időben tudtak elindulni pénteken a Tête de l'Estrop hegycsúcs felé, amely mögött a német légitársaság repülőgépének roncsai találhatók a sziklás terepen szétszóródva. Az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szakadékos, meredek hegyvidék csak helikopterrel közelíthető meg. Több száz csendőr, rendőr és mentő vesz részt a kutatásban.