Hírdetés

Kapcsolódó hírdetések:

Hírdetések

Jövőre máskor lehet a tavaszi szünet?

Jövőre máskor lehet a tavaszi szünet? Tavaszi szünet 2015 / 2016

 

Fontos funkcionális feladatok a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a megyei szervezetekhez kerülnek a közeljövőben - mondta az InfoRádióban a KLIK elnöke. Hanesz József azt is hangsúlyozta, hogy az iskolák saját jogkörben évente néhány napon tanítási szünetet rendelhetnek el, de a nagyobb szünetekről egységesen az Emberi Erőforrások Minisztériuma dönt.

Változások várhatók a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésében - közölte a szervezet elnöke. Hanesz József elmondta: a többi között a megyei központokhoz kerülnek fontos funkcionális feladatok.

'Létrejöttekor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felépítése úgy nézett ki, hogy egy központ és 198 azonos jogosítványokkal bíró tankerület alkotta a szervezetet. Talán a tankerületek számossága miatt is érzékelhető volt, hogy nehéz mindent egy központból eldönteni, ezért az elmúlt másfél-két év gyakorlatának megfelelően egy picit módosítunk a rendszeren a munkaszervezésben és a funkcionális feladatok ellátása tekintetében megerősítjük a megye központi tankerületeket. Forrásgazdaként és a költségvetési döntésekben való részvételre a megyéket erősítjük meg' - ismertette a KLIK elnöke.

Hanesz József arról is beszélt, hogy mi lesz a megyei központok feladata.

'Úgy kezdjük, hogy karcsúsítunk a központon. A humán-erőforrást, ami a központ rendelkezésére áll, átcsoportosítjuk a megye központoknak a munkavégzés megkönnyítésére. Egy stratégiát meghatározó és elsősorban a központosított beszerzéseket irányító központot képzelünk el, a szakmai irányítás is a központ feladata marad. A megyéket egy igazi jó funkcionális végrehajtó szerepben érzékeljük, nyilván ez a hármas egység egymás nélkül nem létezhet, így a központ szerepe ugyanúgy megmarad; központ-megye központ-járás felépítésben. Az iskolaigazgatók kinevezése a miniszter hatáskörében marad, az egyéb munkáltatói jogosítványokat annak a tankerületnek a vezetője látja el, ahova az intézmény tartozik, a járási tankerülethez tartozó intézmények vezetői felett a egyéb munkáltatói jogokat a járási tankerület-vezető fogja ellátni a jövőben is.'.'

A tantárgyak felosztása a járási központok jogköre lehet a közeljövőben - tette hozzá a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke.

Hanesz József hangsúlyozta, hogy az iskolák saját jogkörben évente néhány napon tanítási szünetet rendelhetnek el, de a nagyobb szünetekről egységesen az Emberi Erőforrások Minisztériuma dönt.

'Ez egy központi intézkedés, hogy hol mikor történnek a szünetek sztenderd módon. Csütörtöktől szerdáig van a tavaszi szünet időszaka, minden intézménynek és járási tankerületnek döntési kompetenciájába tartozhat, hogy van bizonyos intézményi döntésen alapuló néhány munkanap, amit tanítás nélküli munkanappá nyilvánít, ez igazodik iskolai rendezvényekhez, évforduló ünnepléséhez, így lehet különbség, de a szünet meghatározása egységes. A csütörtöki kezdés azért tűnik - számomra - ésszerűnek, mert ha a család felkerekedik és például a meglátogatja a rokonságot, az általában hétvége, a húsvétot ott töltik, ez általában hétfő estig tartó program, aztán szépen haza lehet jönni és a kisgyerek kicsit akklimatizálódhat otthon, és két nap múlva indulhat iskolába. Az egy pozitív teher, hogy egyre több szülő tud munkát vállalni, és a kisgyerekek elhelyezése gond lehet. Gyakorlatilag nem tudunk olyan időpontot kitalálni, ami mindenki jó lehet. Ha a gyerekeket megkérdezzük, ők azt gondolják, az úgy rendben van, hogy egy kicsit otthon lehet lenni.'

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke bízik benne, hogy minden család biztosítani tudja a gyerekek pihenését.

www.kormany.hu