Hírdetés

Kapcsolódó hírdetések:

Hírdetések

Szabadság 2016: így jár a gyed és a gyes után

Szabadság 2016: így jár a gyed és a gyes után

 

Mennyi szabadság jár annak a kismamának, aki gyermekei után 2011 és 2013 között terhességi-gyermekágyi segélyben, gyedben, majd gyesben részesült, aztán most februárban megszűnt a munkaviszonya?

Első lépés: az adatok összeírása

Ennek során meg kell nézni, hogy a munkavállalót az érintett években – jelen esetben 2011-2013. között – összesen hány munkanap szabadság illette meg, beleértve az életkor alapján, a gyermekek után és az egyéb jogcímen járó pótszabadságokat is.

Dátumszerűen rögzíteni kell továbbá, hogy a dolgozó milyen időszakokra jogosult szabadságra (mikor volt szülési, illetve fizetés nélküli szabadságon, mikor volt keresőképtelen).

Második lépés: arányosítás

Ha megvan a szabadságnapok száma, azt követően arányosítani kell annak ismeretében, hogy a szülési szabadság (amikor tgyást kapott a kismama) teljes tartamára jár szabadság, a fizetés nélküli szabadságnak az első évére, ha annak megkezdésére 2011. augusztus 1. előtt került sor, ha ezt követően, abban az esetben pedig az első hat hónapjára.

Harmadik lépés: adjuk ki vagy váltsuk meg

Végül a fenti napok összege adja meg a munkavállaló részére járó szabadságot, melyet a munkáltató természetben köteles kiadni a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő 60 napon belül. A munkavállaló a kiadott szabadság után is jogosult szabadságra. Ha pedig természetben nem lehet kiadni a szabadságot, mert a munkaviszony megszüntetésre kerül, azt pénzben kell megváltani.