Hírdetés

Tipszmikszültél ????

Hírdetések

Vége a szeptemberi nyárnak, elromlik az idő

Az elmúlt pár napban visszatért a hamisítatlan nyár – megdőlt a melegrekord, trópusi éjszakák voltak (20 foknál magasabb minimumhőmérséklet), és még figyelmeztetés is ki lett adva 25 foknál magasabb napi középhőmérsékletre. Ennek egy időre vége szakad, a hétvégén érkező front visszaállítja az eredeti évszakot.

A hidegfront szombaton éri el az országot, de nagyon lassan halad, ekkor még csak a Dunántúlra érkezik meg a hideg légtömeg, és csapadék is itt valószínű. A front mentén, illetve attól keletre záporos jellegű lesz a csapadék, itt zivatarok is kialakulnak, északnyugaton emellett csendes eső is lesz. Északnyugatról délkelet felé haladva egyre melegebbet tapasztalhatunk, míg a Kisalföldön 23, 28, addig a Dél-Alföldön 29, 34 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap egy magassági teknő éri utol a frontot, ezáltal felgyorsul a mozgása, és egy sekély ciklon is kimélyül a Kárpát-medence keleti felén. Ekkor már országszerte várható csapadék, az Alföldön zápor, zivatar, másutt eső lesz a jellemző. Helyenként – elsősorban a középső és északkeleti megyékben – jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Ezzel együtt a Dunántúlon megerősödik az északnyugatira forduló szél. A hőmérsékleti kontraszt továbbra is megmarad: Nyugat-Magyarországon 17, 24 fok között valószínű a legmagasabb nappali hőmérséklet, a Tiszántúlon viszont egy-két helyen még 30 fok közelébe is felmelegedhet a levegő.

A hidegfront átvonulását szemléltetik az 1-4. ábrák. Bal felül az időpontot megelőző 12 órában várható csapadékmennyiség-, jobb felül az időpontra vonatkozó maximális széllökés- és a szélirány-, alul pedig a 850 hPa-os szinten, illetve 2 m magasságban várható hőmérséklet-előrejelzés látható az ECMWF modell alapján.

A jövő hét elején folytatódik a változékony idő, még hétfőn is sok eső valószínű, majd lassan csökken a csapadékhajlam, és egyre több napsütés várható. A hőmérséklet emelkedik ugyan, de nappal is 25 fok alatt marad írja a met.hu.