Hírdetés

Tipszmikszültél ????

Hírdetések

Kemény tél jön - itt a 2015/2016 - os tél hamarosan

Kemény tél jön - itt a 2015/2016 - os tél hamarosan

A jelenlegi időjárásból és az előrejelzésekből következtetni lehet arra, milyen télre számíthatunk az idén.

Mihály napja, ami a népi időjárási megfigyelések szempontjából fontos dátum, ugyanis ha ilyenkor dörög az ég, szép őszre és különösen kemény télre lehet számítani. Mivel az idei Mihálykor nagyrészt borult, de csendes, zivatar- és dörgésmentes idő volt, a hagyományból kiindulva nem kell tartani a zord téltől.

Október

Az ősz második havában két olyan kiemelkedő nap is van, amely az évszak további részére és a tél időjárására utal. Az egyik Orsolya napja, vagyis október 21.: a népi megfigyelések szerint ha ilyenkor kellemes, tiszta és nem túl hideg az idő, akkor egészen karácsonyig szép napokra lehet számítani. Ha azonban ködös, nyirkos, esős és hűvös az időjárás, az várhatóan így is marad a decemberi ünnepig.

A másik fontos dátum október 26., Dömötör napja, amikor a szeptemberi Mihály-naphoz hasonlóan a téli időjárásra lehet következtetni. Ha Dömötörkor szeles az idő, zord, hideg, kemény és hosszú télre számíthatunk. Ám ha csendes, szélmentes időjárással köszönt ránk Dömötör, enyhe és rövid télnek nézünk elébe a hiedelem szerint.

November - December

Novemberben is két olyan nap van, amikor különösen érdemes figyelni az időjárásra. Az első november 11., Márton - ha ilyenkor havazik, várhatóan enyhe lesz majd a tél, ám ha száraz vagy esős az idő, kemény és hideg időszak kezdődik majd decembertől, és jó ideig el is tart.

November 25-höz, vagyis Katalin napjához köthető a másik fontos megfigyelés, amelyhez egy szólás is tartozik: ha Katalin kopog, a karácsony locsog. Ha viszont Katalin locsog, a karácsony kopog. Vagyis ha 25-én fagy és havazik, enyhe és meleg lesz a karácsony, ha azonban Katalin napján pluszokat mérünk, nagy esély van arra, hogy hideg és fehér lesz az ünnep.

A December tartogat meglepetést, reméljük, hogy szép fehér havas karácsonyunk jön.

A Point Carbon vezető meteorológusa hidegebb, szárazabb télre számít Európában. Erre szerinte két fontos dolog utal: az El Nino-hatás (a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség), és az Arktisz olvadó jégsapkája.

“Ha az El Nino hatása erős lesz a Csendes-óceán középső térségében, az hidegebb telet hozhat Európában az előző években tapasztaltnál, ugyanis ennek következtében az északi-sarki hideg levegő tovább terjeszkedhet dél felé” – mutatott rá Georg Muller. Szerinte idén erősödik az El Nino-hatás, a klímaadatok arra utalnak, hogy számítani lehet az El Ninóra, amely ciklikusan jelentkezik.