Hírdetés

Kövess minket a Facebookon...

Hírdetések

Orchidea összes levele lehullott - hogyan öntözzük télen? mikor ültessük át?

Rengetegféle orchidea létezik, de a leggyakoribb fajta mégis a phalaenopsis, más néven pillekosbor vagy lepkeorchidea. Ha otthon szeretnénk orchideát nevelni, érdemes ezt a típust választani, mert tartása jóval egyszerűbb a többi fajtánál.

 

 

 1. Mikor és hogyan öntözzük?


Az orchideát akkor érdemes megöntözni, amikor az ültető közeg majdnem kiszáradt. Ez heti egy, maximum két locsolást jelent. A földlabda nedvességtartalmára a léggyökerek színe utal. Amíg zöldek a gyökerek, nincs szüksége a növénynek vízre, ha viszont világos szürkés árnyalatúvá válnak, akkor meg kell öntözni az orchideát.

Így tartsd életben az orchideát!


A lágy vizet és az esővizet szereti a legjobban, de csapvízzel sem tesszük tönkre, azt viszont lehetőség szerint két-három napig hagyjuk állni, hogy a mészkő leülepedhessen belőle. Fontos, hogy a víz hőmérséklete langyos legyen, semmiképp sem hideg, nehogy megfázzanak a gyökerek. Felülről öntözzük, közepes vízsugárral vagy permetezővel spricceljük a földlabdát. Arra is ügyeljünk, hogy ne álljon vízben a növény, mert ez esetben elrothadhatnak a gyökerek.

Tipp: Szerezzünk be egy vízpermetezőt (pl. IKEA Vildbär, 250 Ft), vagy fogjuk be az ablaktisztító kiürült flakonját, töltsük meg vízzel, így mindig szoba-hőmérsékletű folyadékkal spriccelhetjük az orchideát. 


 2. Árnyékos vagy napos helyre tegyük?


Világos, de tűző naptól mentes helyen neveljük orchideánkat. Nyáron kitehetjük a teraszra, de az erős, direkt napfénytől akkor is óvni kell.

Így tartsd életben az orchideát!


Tipp: Déli ablakban különösen szeret a növény, de télen, mikor nagyon alacsonyan jár a nap, tegyük át nyugati vagy keleti ablakba, különben megégnek a levelek. Ha erre nincs módunk, akkor az ablaktól távolabbi, de még világos hely is megfelel neki.

 3. Milyen hőmérsékletet és páratartalmat kedvel?


A 18–24 °C hőmérsékletű lakásban kiválóan érzi magát a lepkeorchidea, sőt nyáron a 27–28 °C–ot is kibírja, de hidegben a növekedése leáll, a fejlődésben levő bimbók lehullanak. A 60–70%-os relatív páratartalmat szereti a legjobban, ha lakásunk ennél szárazabb, spricceljük, öntözzük gyakrabban az orchideát.

 4. Milyen edényben neveljük?


Az orchideákat átlátszó műanyag cserépben árulják, de ennek csak a tenyészidőszak alatt van jelentősége, utána bármilyen (fém, kerámia, műanyag stb.) edényben eredményesen nevelhetjük a növényt.  A cserépnél viszont egy dologra figyelni kell: olyat válasszunk, aminek az alja nem lapos, hanem kis lábakon áll. A cserép és a kaspó között így létrejövő egy-két centiméternyi légrés fogja megakadályozni azt, hogy a felesleges vízben rothadásnak induljanak a gyökerek.

Így tartsd életben az orchideát!
Így tartsd életben az orchideát!

 

5. Mit tegyünk, ha elvirágzott?


Miután leszáradt az utolsó virág is, metsszük le a szárat a második vagy harmadik ízköz felett. Ezzel másodvirágzásra serkentjük a növényt.

 6. Mi a teendő, ha nem virágzik, csak levelet hoz, vagy azt se?


Tudnunk kell, hogy természetéből adódóan a növény nyáron inkább levelet növeszt, és télen virágzik. Persze ha jól bánunk vele, évente kétszer-háromszor is megörvendeztethet azzal, hogy virágba borul. Ha hosszabb idő után se virágot, se levelet nem hoz, akkor tápanyaghiányra gyanakodhatunk. Hasznos lehet ilyenkor átültetni, illetve virágtáppal segíteni a fejlődést.

 7. Mikor és mivel tápoldatozzuk?


Ahhoz, hogy orchideánk évente legalább kétszer virágozzon, szinte nélkülözhetetlen a tápanyagpótlás. Rendszeresen, három-négy hetente tápozzuk a növényt, pl. Florimo orchidea-tápoldattal.

Így tartsd életben az orchideát!


Tipp: Vásároljunk még egy vízpermetezőt, vagy fogjunk be még egy kiürült ablaktisztítós flakont, és készítsünk egy nagyobb adag oldatot; így nem kell minden alkalommal külön méricskélnünk, és mosogatnunk a beszennyezett edényeket.

 8. Mikor ültessük át és hogyan?


Két-három évente ültessük át növényünket speciális orchideaközegbe, amely fenyőkéreg, kókuszrost, perlit és tőzegmoha keveréke. Kertészetekben és virágboltokban már kisebb kiszerelésben is kapható. Az átültetést érdemes a nyugalmi időszakban (tehát amikor már nem virágzik a növény), és annak is inkább a végén elvégezni.

Tipp: Figyeljünk arra, hogy az új ültető cserép mérete ne legyen sokkal nagyobb az előzőnél, mert akkor csak a gyökérzet fejlődik, a növény többi része nem.

 9. Milyen betegség támadhatja meg?


Ritkán támadja meg kártevő az orchideát, ha mégis előfordulna, akkor valószínűleg takácsatka vagy levéltetű lesz a kórokozó, amit megfelelő permetszerrel távolítsunk el. Ha a növény levelei elkezdenek sárgulni, barnulni, az nem feltétlenül betegségre utal, előfordulhat, hogy a nap égette meg őket. Ilyenkor helyezzük át az orchideát olyan helyre, ahol szűrtebb fényhez jut, és várjuk, hogy újra egészséges leveleket hajtson.

Mit tegyünk, ha elvirágzott az orchideánk?
– Várjunk és imádkozzunk, vagy vegyünk egy újat, ha lehet, magyar termelőtől, és az elszáradt virágot vágjuk le úgy, hogy maradjon 2-3 ízköznyi csonk.

Mit tegyünk, ha nem virágzik, csak levelet hoz, vagy azt se?
– Ajándékozzuk anyósunknak, vagy ha ilyen személy nem létezik, akkor a legközelebbi uszodát keressük fel, és próbáljuk becserélni éves bérletre.

Mikor ültessük át és hogyan?
– 2-3 évente, meditatív jógazenei aláfestéssel, 2 pohár móri ezerjó kíséretében.

Nyáron kitehetjük-e a teraszra?
– Igen, de ne tűző napra, mert akkor nem lesz alkalmas szomszédok bosszantására.

Milyen betegség támadhatja meg? Mivel védekezzünk ellene?
– Semmi nem állhat orchideánk útjába... Magyarországon, sőt a Kárpát-medencében nincs az orchideáknak természetes ellensége, kórokozója, kártevője. Csak az irigy, kleptomán vendégeinktől kell óvnunk őket.

Tippek olvasóinktól :

Hetente egy pohárka vagy egy tojástartónyi vizet adok a növényemnek.

 

Az öntözésnek ez a módszere egy vagy két évig sikeresen folytatható, de amikor elfogynak az orchidea tartalékai, a növény kiszárad.

 

Tapasztalat: sohasem időre és/vagy mennyiségre locsolok. Csak a növényeimet figyelem, s ha szárazak, mert pl. meleg volt, kevés eső esett (alacsony volt a páratartalom), akkor jöhet a locsolás. Nyáron egy hetet sem bírnak ki rendszerint, de télen még bő két hét is eltelik alkalmankánt két locsolás között.

 

 

 

Szabadságom idején a szomszédom öntözte az orchideáimat - azóta senyvednek.

 

A szomszédok általában nagy igyekezettel gondozzák a növényeket, ami azonnal felismerhető. Ezért sok orchidea a tulajdonos hazaérkezésekor több cm-es vízben áll, a gyökerek elpusztultak.

 

Tapasztalat: vannak utazó orchideáim, amik jönnek velem nyaraláskor, így a Vandák, idén még a Miltoniopsis, mivel kétnaponta spriccelem, és a betegem, amit minden nap spriccelek. Évek óta mindig ugyanarra a szomszédra bízom a  virágaimat. Pontosan megmondom, hogy mikor, hány nap múlva, mennyi vizet öntsön a virágokra (csak annyi vizet hagyok neki, ami a virágaimnak kell, egyébként a főcsap el van zárva), s megkérem, hogy este öntse ki alóluk a felesleget. Azt gondolom, ha pontos utasításokat adunk, akkor bárki képes azokat ügyesen végrehajtani.

 

 

 

A saját kertemben összegyűjtött esővízzel öntözök. Jó ez?

 

Amennyiben az esővíz tiszta tetőről folyt össze, és nem áll túl sokáig, igen. A növényi maradványokat tartalmazó vagy rágen álló vizet ne használjunk öntözésre. A legtöbb orchideahibridet közönséges egy napig álló csapvizzel is öntözhetjük. A kényesebb fajtákat desztillált vízzel kevert csapvízzel vagy tiszta esővízzel öntözzük.

 

Tapasztalat: régebben csak pár napig állni hagyott csapvízzel locsoltam, mégis szépen fejlődtek. Mióta felszaporodott az állományom, öntözésre tőzeggel lágyítok vizet, illetve van egy víztisztító kancsóm, amiben leszűrt vízzel spriccelek. Azt vettem észre, hogy kevésbé foltosak így a levelek.

 

 

 

Virágzás

 

 

 

A növényem nem virágzik. Miért?

 

A növények túl messze állnak az ablaktól, nem kapnak elég fényt. Ha túl erős tápoldatot kaptak, csak zöld részeket fejlesztenek, virágot nem.

 

Tapasztalat: azt gondolom, hogy a nemvirágzás okai ennél szélesebb skálán mozognak, s sokszor nem is derül fény a nemvirágzás valódi okaira. Példaként egy Lepkém az idén nagy valószínűséggel azért nem hozott virágot, mert tavaly ősszel letörtem átültetéskor a legfiatalabb levelét. De teljesen érthetetlen számomra, hogy két Mini Phalaenopsis miért három év után gondolta meg magát és virágzott ki az idén?

A bimbók lehullanak, vagy nem nyílnak ki rendesen.

 

A lehetséges okok lehetnek: huzat, sok szén-dioxid a levegőben (rossz szellőzés vagy gyertyafény). A közelben tárolt gyümölcsök, zöldségek által kibocsátott gázcsere-termék, az etilén is bimbóhullást, torz virágzást okozhat. 

 

Tapasztalat: évek óta figyelem a virágázás kialakulását, esetleges elmaradását. A felsorolt okokon kívül én bizony a szeszélyes, átlagostól eltérő (pl. extrém hideg, száraz, stb.) időjárást is idesorolnám. Tavalyelőtt minden Lepkém hullajtotta a bimbókat, idén egyetlenegy sem.

Átültetés

 

 

 

Virágzás közben átültethetem az orchideámat?

 

Nem! Ettól a virágok legtöbbször lehullanak. Ha az átültetés elkerülhetetlen, legjobb a virágszárat levágni, hogy a növényt mihamarabb új virágok képzésére serkentsük.

 

Tapasztalat: azt gondolom, ez erősen függ a növény aktivitásától, egészségi állapotától. Ültettem már át virágzó Phalaenopsist, s nem lett semmi baja, de volt olyan is, aminél az anyanövény mentése is cél volt, ott a virágszárak vázában pompáztak tovább. Igyekszem elkerülni az ilyen helyzeteket.

 

 

 

Orchideámat a vásárlás után azonnal átültettem. Helyes volt ez?

 

Ha egy virágzó tövet vásárolt, azt csak az elvirágzás után lett volna helyes átültetni. Ha nem virágzó tövet vett, a növény fejlődési ritmuást kell figyelembe venni az átültetéshez.

 

Tapasztalat. egy újonnan vásárolt növényt csak ritkán ültetek át vásárlás után. Minden esetben egy-két hétig csak figyelem a növénykémet (állandó hely, nyugalom, kevés víz), megpróbálok minél több információt beszerezni róla. Elég sokk neki a környezetváltozás, véleményem szerint nem szerencsés egy átültetéssel még tetőzni is ezt a sokkot.

 

 

 

Adjak tápoldatot az orchideámnak átültetés után?

 

Nem. A sérülések, zúzódások egy-két nap alatt megszáradnak, behegednek annyira, hogy a kórokozók már nem tudnak azokon keresztül a növénybe hatolni.

 

Tapasztalat: másik ok, amiért nem szabad tápoldatoznia frissen ültetett orchideákat, az ültetőközeg tápanyagtartalma. Erre külön felhívják figyelmünket a vásárlói tájékoztatóban. A tápoldatmentes időszak közegtől függ, ez lehet 6-8 hét, vagy akár 6 hónap is (pl. Jó Föld Orchidea Föld).