Hírdetés

Tipszmikszültél ????

Hírdetések

Német családi pótlék (Kindergeld) különbözet - pénzt adnak vissza

Német családi pótlék (Kindergeld) különbözet - pénzt adnak vissza

Kinek és mikor jár a német családi pótlék (különbözet)?

 

Ön jogosult a német családi pótlék és a magyar családi pótlék közti különbözetre, ha

 

  • Németországban dolgozik és adózik: ha Ön és/vagy házas- vagy élettársa vagy magyar cég által németországi kiküldetésben, vagy közvetlenül német cégnél dolgozik Németországban, munkavállalóként bejelentve vagy önálló vállalkozóként, legalább 180 egybefüggő napon át, igazolhatóan, és Németországban fizeti meg a személyi jövedelemadót a német adójogszabályok szerint
  • van gyereke: saját vagy nevelt, kiskorú vagy 25 év alatti, igazolható tanulóviszonnyal, Önnel egy háztartásban vagy pl. elvált szülőként volt társa háztartásában

A német családi pótlék összege 2015-ben

2010 óta a családi pótlék összege Németországban az alábbiak szerint alakult (zárójelben a korábbi összegek), így 2015-ben is ez érvényes:
 
Első gyerek után: 184 EUR (164 EUR)
Második gyerek után: 184 EUR (164 EUR)
Harmadik gyerek után: 190 EUR (170 EUR)
Negyedik és minden további gyerek után: 215 EUR (195 EUR)


A német családi pótlék különbözet számításánál ebből az összegből vonják le a magyar családi pótlék összegét.

Több híresztelés van a neten, hogy több millió forint járhat visszamenőlegesen....igaz !!!

 ”Németországban két gyermek után közel 400 Euro családi pótlék jár, amely jelenlegi árfolyamon több, mint 120 ezer forint. Ez az ellátás mindenkinek jár, aki bejelentett munkát vállal Németországban, és az ellátás folyósításának nem feltétele, hogy a gyermek Németországban éljen és ott tanuljon. Az itthon hagyott gyermekek után is jár a családi pótlék, ami óriási hír azoknak a szülőknek, akik Németországban dolgoznak. A támogatás négy évre visszamenőleg igényelhető, ha minden kétséget kizáróan igazolni tudjuk, hogy már akkor is Németországban dolgoztunk és bejelentett állásunk volt. Ez így két gyermek után négy évre visszamenőleg közel 20000 Eurot jelent, ami jelenlegi árfolyamon 6 millió forint körüli összeg.” Elgondolkodtató, hiszen Németországban 135 ezerhez közeli a magyar munkavállalók száma. Utána néztünk hát, mi is az igazság.
 
   A németországi családi támogatások három legfontosabb eleme: a Kindergeld (családi pótlék), a Kindergeldzuschlag (kiegészítő pótlék) és az Elterngeld (szülői támogatás).
A „Kindergeld” minden 18 évnél fiatalabb gyermek után jár, függetlenül attól, hogy Németországban vagy Magyarországon él. Összege egy és két gyermek esetén gyermekenként havi 184 Euro, a harmadik gyermekre havi 190 Euro, a negyedik illetve minden további gyermekre havi 215 Euro. Továbbtanulás esetén 25 éves korig, ha a gyermek munkanélküli, akkor 18–21 éves korig lehet „Kindergeld”-et kérelmezni.

   A „Kindergeldzuschlag”-ot, vagyis a kiegészítő pótlékot a családi pótlék mellett folyósítják olyan alacsony jövedelmű családoknak, ahol kiskorú illetve 25 év alatti, nem házas gyermek él. Havonta legfeljebb 140 euró kiegészítő pótlék igényelhető, amelyet a családi pótlékkal egyidejűleg folyósítanak.