Hírdetés

Tipszmikszültél ????

Hírdetések

Német munkanélküli segély összege - ha kint dolgoztál kapsz munkanélkülit te is !

Német munkanélküli segély összege - ha kint dolgoztál kapsz munkanélkülit te is !

 

A németeknél az a munkavállaló jogosult munkanélküli segély igénylésére, aki az igény benyújtását megelőző 2 évben legalább 12 hónap biztosított időszakkal rendelkezik, amelybe a Magyarországi munkavégzés is beleszámít. A lényeg ebben az esetben az, hogy az utolsó munkahely az Németországban legyen. Fontos tudni, hogy nem jár segély a munkanélküliség első 3 hónapjában, abban az esetben, ha a dolgozó önként mondott fel, illetve abban az esetben sem, ha például, a munkahelyét fegyelmi vétek miatt kell elhagynia. Nagyon oda kell arra is figyelni, hogy az igénylést a munkaviszony megszűnését követő napon leadjuk az illetékes munkaügyi hivatalnál. Arra is van mód,- ha tudjuk az utolsó munkanapunk pontos időpontját-, hogy előtte maximum 3 hónappal beadjuk a kérelmünket.

A munkanélküli segélynek alapvető feltétele, hogy a pozitív elbírálás esetén a munkaügyi hivatal rendelkezésére kell állnunk, és biztosítani, hogy elérhetőek legyünk. Sőt folyamatos tájékoztatási kötelezettségünk is van a hivatal felé, amennyiben bizonyos változások következnek be az életünkben. Gondolhatunk itt arra az esetre, ha megváltozik a lakcímünk, vagy ha beiratkoztunk egy tanfolyamra, ha változik a családi állapotunk, és még folytathatnánk. A munkanélküli segély folyósítása 6-24 hónap közötti ideig lehetséges, függően az igénylő életkorától.

Ha már volt állásod Németországban, de munkaviszonyod megszűnt, akkor igényelheted a német munkanélküli segélyt. Ezt a helyi „Arbeitsagentur”-nál tudod elintézni.

Ha külföldre mész feltétlenül kérj igazolást a helyi munkaügyi központtól az eddigi munkaviszonyaidról (E301-es nyomtatvány) ugyanis ezt beszámítják a kinti munkanélküli segélybe. Mindazonáltal már Németországban is kell lennie munkaviszonyodnak, ha munkanélkülit szeretnél igényelni.

 

A munkanélküli segély akkor igényelhető Németországban, ha az elmúlt két évben összesen legalább egy év munkaviszonyod megvolt. Összege a fizetésed 60%-a, ha van gyermeked, akkor 67%.

A munkanélküli időtartama 50 éves korig maximum 12 hónap lehet (ha az elmúlt öt évben legalább 24 hónap munkaviszonyod volt. 58 éves kor után már 24 hónapig is kaphatod.

Ha egy bizonyos összeget nem ér el az így kapott támogatás, itt is lehet „Wohngeld”-et, „Kinderzuschlag”-ot, „Sozialhilfe”-t igényelni.

A munkanélkülit (Arbeitslosengeld I) a lakhelyed szerint illetékes Arbeitsagentur-nál tudod igényelni: http://www.arbeitsagentur.de.

Ha nem vagy jogosult a munkanélkülire, akkor tudod igényelni az Arbeitslosengeld II-t, ennek összege viszont már csak maximum 391 euró.

A munkaügyi központnál alá kell írnod, hogy minden tőled telhetőt megteszel, hogy minél előbb újra munkába állhass, ebben ők is fognak segíteni neked, és küldözgetik postán a számodra elvileg megfelelő álláshirdetéseket. Általában kell töltögetni egy nyomtatványt, hogy melyik cégnél voltál, melyiknek írtál emailt, kikkel beszéltél telefonon. Ha „szerencséd” van akkor, nem kell töltögetned semmit, csak telefonon hívogatnak, hogy hogy haladsz a kereséssel.