Hírdetés

Tipszmikszültél ????

Hírdetések

Halálos Halloween Bukarestben – Háromnapos nemzeti gyászt rendelnek el a bukaresti tregedia után 2015

Halálos Halloween Bukarestben

Képtalálat a következőre: „bukarest tragedia”

Tragédia történt péntek este Bukarestben: a román főváros negyedik kerületében lévő Club Colectiv nevű szórakozóhelyen előbb tűzeső hullt az ott szórakozó fiatalokra, akik közül sokan megégtek, majd a kialakult pánikszerű menekülés során sokakat halálra tapostak.

Képtalálat a következőre: „bukarest tragedia”
A szórakozóhely Facebook-profilja szerint péntek estére az egyik legtermékenyebb román metálzenekar, a Goodbye To Gravity ingyenes lemezbemutató-koncertjére várták a fiatalokat. A Mantras of War albumot bemutató eseményt ezekkel a szavakkal harangozták be a közösségi oldalon: „A koncerten testre szabott fényjáték lesz különleges pirotechnikai elemekkel és díszletekkel, hogy megteremtsük a sci-fi-szerű albumhoz megfelelő atmoszférát. Különleges vendégek, Halloween after-party és sok más meglepetés vár titeket!".

Nyilatkozott a zenekar basszusgitárosa, Alex Pascu is, aki szerint a zenekar nagyon büszke az új albumra, és a lemezbemutató koncert egy nagyon különleges élmény lesz a román rockrajongók számára. „Minden bizonnyal egyedülálló koncert lesz" – tette hozzá az énekes, Andrei Galut. Végül mindkettőjüknek igaza lett, de valószínűleg nem pont erre gondoltak az interjú idején.

Robbanás vagy tűzvész

Képtalálat a következőre: „bukarest tragedia”Egyes források szerint valami felrobbant, mások szerint nem volt robbanás, csak a tűzijátékoktól kigyulladt a falakat hangszigetelő ponyva, és égő szövet hullt a tömeg fejére. Az egyik résztvevő az Adevarul című újságnak elmondta: harminc-negyven perccel a kezdés után a színpadon tűzijátékokat kezdtek használni. A színpad elé épített oszlopokon meggyulladt a textília, a láng hamar felfutott a mennyezetig. Az egyre nagyobb füst és a fentről lehulló égő szövetdarabok elől menekülő tömeg feltorlódott a kijáratnál, aki elesett a tumultusban, azt a többiek összetaposták. Sokan arról számoltak be, hogy amikor tágra nyitották a szórakozóhely ajtóit, a benti tűz hirtelen nagyon felerősödött.

Az este tizenegy körül bekövetkezett tragédia után a klub nemhivatalos rajongói oldalát ellepték a túlélők beszámolói. „A halál éjszakáján jól akarod érezni magad egy koncerten, szórakozni vágysz, de végül azt látod, hogy körülötted égnek az emberek, mindenütt halottak, kétségbeesett emberek. Egy mennyezet rászakad lépcsőstől a fiatalok fejére. 26 halott és kétszáz sérült. Rettegek a szirénák hangjától." – írta egyikük.

– „Arra sem volt idő, hogy elővegyem a telefonomat. Mindenki menekülni próbált. Megégett fiúkat láttam, sokkos állapotban, a lányok sírtak és sikoltoztak, kint ápolók próbáltak újjáéleszteni embereket. Valószínűleg ilyen lehet a pokol. Imádkozzatok az utcára kiterített, leállt szívű fiatalokért." – írta egy másik szemtanú.

Nem tudtak a kórházak megbirkózni az érkezőkkel

A riasztott mentősök nem tudták a nagyszámú segítségre szoruló fiatalt ellátni – a könnyebb sérültek egy része taxival, vagy gyalog ment kórházba. Az egészségügyi intézmények sürgősségi osztályai nem tudtak megbirkózni a nagyszámú sérülttel – késő éjjel is arról számoltak be a román hírtelevíziók, hogy a könnyebben sérülteket egyelőre nem tudják ellátni.

Vörös riasztást rendeltek el

A tragédia után létrehozott információs vonal, ahol a szülők vagy a barátok érdeklődhettek volna a sérültekről és áldozatokról, percek alatt összeomlott. Az áldozatok többségét egyelőre nem tudják azonosítani, mert sokuknál nem találtak semmilyen személyazonossági iratot. A tragédia miatt Bukarestben vörös riasztást rendeltek el a hatóságok, és arra kérték a lakosságot, hogy adjanak vért a sérülteknek.

Képtalálat a következőre: „bukarest tragedia”

Forrás:erdely.ma.ro