Hírdetés

Nyugdíjkorhatár táblázat

Hírdetések

Korkedvezményes nyugdíj 2016: Vége a korkedvezményes nyugdíjnak 2015-től ?

Vége: Megszűnik a Korkedvezményes nyugdíj 2015 Január 1 től ?

Fontos, hogy a hazai, és a nemzetközi nyomásnak engedve, a kormány kiterjesztette a korkedvezményes nyugdíj igényelhetőségét 2014. december 31-ig. Jelen pillanatban még nyitott a kérdés, hogy 2015-re nézve várható-e további hosszabbítás, vagy végérvényesen megszűnik a korkedvezményes nyugdíj igényelhetősége.

 

Sokan nem érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt, akik veszélyes munkakörben dolgoznak, jövő januártól viszont teljesen megszűnik számukra a korkedvezményes nyugdíj lehetősége. Ráadásul az állam nem sokat spórolhat a korhatár előtti nyugellátások kivezetésén.


2012. január elsejétől szinte minden korhatár előtti nyugdíjellátás megszűnt. A veszélyes munkát végzőket, többek között a járművezetőket, a bányászokat, a kohászokat, a röntgeneseket, az atomerőműben dolgozókat és egyes vegyipari dolgozókat érintheti súlyosan hátrányosan, hogy jövő januártól nem szerezhetnek jogosultságot korkedvezményes nyugdíjra, így már rájuk is az általános, öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozik majd.

Ráadásul a korkedvezményes nyugdíj egyik alapeleme, hogy a munkáltatók a rendes nyugdíjjárulékon felül plusz járulékot is befizetnek dolgozóik után

 - a vegyiparban például 13 százalékot -, és ebből képződik a korhatár előtti nyugdíjba vonulás fedezete. Vagyis az ellátás nem az állami költségvetést terhelte. A korengedményes nyugdíj esetében pedig a munkáltatónak előre ki kell fizetnie az érintett után a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig terjedő időszakra esedékes járulékot, az államnak tehát ez sem kerül egyetlen fillérjébe.