Magát is tudja vezetni az új 7-es BMW

By | 2015-04-20

Magát is tudja vezetni az új 7-es BMW

A BMW 7-es új generációjának bemutatkozásáig még jó fél évünk van, a bajor gyártó azonban már most jó részletesen beszámolt arról, hogy új limuzinjában milyen fejlett műszaki megoldásokra számíthatunk. A legfontosabbak: az autó a könnyűszerkezetes építés miatt 130 kilogrammal könnyebb lesz elődjénél, iDrive rendszere kézmozdulatokkal is irányítható, a legelképesztőbb pedig az, hogy magát is tudja vezetni.

A világ legsikeresebb prémiumautó-gyártója ismét számos, kategóriájában egyedülálló innovációval ünnepli zászlóshajója generációváltását. A könnyűszerkezetes járműépítés, a hajtáslánc, a futómű, az információs és szórakoztató fedélzeti rendszerek, valamint az intelligens járműkapcsolat terén kifejlesztett és szériagyártásra előkészített úttörő technológiák egytől egyig a vadonatúj 7-es BMW azon célját tükrözik, hogy debütálásakor minden korábbinál magasabb szintre emelje a vezetési élményt és a luxuslimuzinok nyújtotta hosszú távú, átfogó menetkomfortot.

 

Az innovatív BMW EfficientLightweight stratégia alkalmazásával az új BMW 7-es sorozat képviselői elődmodelljüknél 130 kilogrammal kevesebbet nyomnak a mérlegen. A stratégia középpontjában a Carbon Core szénszál-alapú vázszerkezet-felépítés áll, amely technológiát a BMW i modellekből emelték át a mérnökök. A szénszál-erősítésű műanyag (CFRP) – amit az anyag nagyobb teherbírási tulajdonságainak köszönhetően az utascella területén használtak – széleskörű alkalmazása egyaránt növeli a karosszéria vázának torziós merevségét és szilárdságát. A vázszerkezet karbon és fém elemeinek egymáshoz igazításával jelentős súlycsökkenést értek el a tervezők.

A vadonatúj 7-es BMW motorházteteje alatt a BMW új fejlesztésű motorcsaládjának soros hathengeres erőforrása is megtalálható. Az új motor forgattyúháza, hengerfeje és olajteknője alumíniumból készült. A kettős megfúvású (TwinScroll) turbófeltöltő mellett szívócsonkba integrált töltőlevegő-hűtő, magas pontosságú üzemanyag-befecskendező rendszer, a VALVETRONIC változó szelepvezérlés legújabb fejlesztésű változata és Dupla-VANOS változó vezérműtengely-szabályzás teszi még hatékonyabbá az új sorhatos szívet, miközben minden korábbinál intenzívebb válaszreakcióra képes. A benzinmotor erejét a nyolcsebességes Steptronic automataváltó továbbfejlesztett változata továbbítja a kerekek felé.

A legújabb technológiai innovációk nagyobb szabadságot engednek azon vezetőknek, akik személyre szabnák a jármű beállításait: ők még sportosabb kezelhetőség és tovább optimalizált menetkomfort közül választhatnak. Mi több, az új kialakítású Driving Experience Control kapcsolóval immáron az Adaptive járműbeállítási módot is aktiválhatják, amely precízen a vezetési stílushoz és az útviszonyokhoz igazodva állítja be a 7-es BMW futómű-karakterét.

A BMW 7-es sorozat következő generációjában az iDrive operációs rendszer kijelző felülete most először a Touch Display elnevezésű érintőképernyő, ami azt jelenti, hogy a luxuslimuzin információs és szórakoztató fedélzeti rendszereit az ügyfelek mostantól a modern okoskészülékekhez hasonló módon működtethetik. Azon túl, hogy a rendszer kezelőfelületét könnyedén átlátható, ismerős stílusban alkották meg a tervezők, a képernyő megérintésével a felhasználók számtalan funkciót kiválaszthatnak és aktiválhatnak.

Az iDrive rendszer kibővített funkcionalitásának újabb innovációja a BMW kézmozdulat-vezérlésű rendszer, amit ugyancsak most először kínál szériagyártásban a bajor gyártó. Az érintőképernyő elé integrált háromdimenziós szenzorok érzékelik a középkonzol közelében tett egyszerű kézmozdulatokat, amelyekkel így a felhasználó számtalan funkciót kezelhet anélkül, hogy megérintené a kijelzőt. Kézmozdulatokkal vezérelhető többek között a rádió hangereje és fogadhatók vagy elutasíthatók a bejövő telefonhívások, miközben az egyes kézmozdulatokat és az azokhoz rendelt funkciókat az autó tulajdonosa bármikor ízlése szerint módosíthatja.

Ezen kívül a vadonatúj BMW 7-es sorozat a világ első szériagyártású autója, amelyet tulajdonosa anélkül tud bevezetni a kijelölt parkolóhelyre vagy garázsbeállóba, majd onnan kimanőverezni, hogy bárki is ülne a volán mögött. A kívülről vezérelhető automata parkoló funkciónak köszönhetően a 7-es BMW így egészen szűk parkolóhelyekre is be tud állni. A vezető a szintén új fejlesztésű BMW Display Key okoskulcs használatával tudja elindítani és megállítani a teljesen automata parkoló manővert.

A Driving Assistant Plus és a Driving Assistant vezetést támogató rendszerek palettáján mostantól a kormányzási és iránytartási segédlet, az aktív oldalirányú ütközés-védelemmel kiegészített sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, valamint a hátsó ütközés-megelőző és keresztirányú forgalomra figyelmeztető funkció is megtalálható. A Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control) használatakor a 7-es BMW vezetőjének ettől fogva elegendő csupán egy gombot megnyomnia, hogy a jármű magától betartsa a sebességhatár-kijelző rendszer által érzékelt megengedett sebességeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − tizenkilenc =