Széchenyi Pihenő Kártya Igénylése >>>

Széchenyi Pihenő Kártya Igénylése, feltételei!

Az új rendelet egyik célja vélhetően az egyik piaci szereplő kiszorítása, illetve további szereplők belépésének a megnehezítése.

Új kormányrendelet tervezete jelent meg a kormany.hu honlapján a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának a szabályairól. Az egyik legfőbb változás, hogy ezentúl csak úgynevezett pénzforgalmi szolgáltatók vállalkozhatnak a kártya kibocsátásával.

Eddig maga a rendelet határozta meg, hogy a kibocsátó intézményeknek milyen feltételeknek kell eleget tenniük. Eddig az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló törvény alapján működő pénztárak voltak jogosultak erre a tevékenységre.

Az engedélyezési hivatal jelenlegi listáján négy engedélyes szerepel, ez az OTP, az MKB és a K&H egy-egy szolgáltatója, valamint a PatikaCenter Szervező és Szolgáltató Zrt. Ez utóbbi jó ideig nem is kapta meg az engedélyt, csak miután az Európai Bíróság az uniós joggal ellentétesnek minősítette az utalványos rendszereket meghatározó magyar jogszabályokat.
A várhatóan hamarosan életbe lépő új rendelet viszont már csak a kifejezetten pénzforgalmi szolgáltatóknak adja meg a lehetőséget a pihenőkártya forgalmazására, ami egyebek között nagyobb tőkét igényel, illetve a Magyar Nemzeti Bank engedélyét feltételezi.

Az elfogadott törvény szerint továbbra is béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által a Széchenyi Pihenő Kártya számlára utalt támogatás, és a törvény szövegének megfelelően azonban ez három egymástól elkülönített, különböző célt szolgáló kártya alszámlájára utalható a következők szerint:

 

  • szálláshely alszámlájára utalható, külön jogszabályban meghatározott szálláshely szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb 225 ezer forint támogatás;

 

  • vendéglátás alszámlájára utalható, melegkonyhás vendéglátó-helyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) külön jogszabályban meghatározott étkezési szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb 150 ezer forint támogatás;

 

  • szabadidő alszámlájára utalható, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, külön jogszabályban meghatározott szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb 75 ezer forint támogatás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.