2015-ben növekszik a kétgyermekesek nettó jövedelme

A minimálbért kereső szülők is több pénzt kapnak

A családi adóalap-kedvezmény tervezett változásának hatására 2015-ben minden jövedelemsávban növekszik a kétgyermekesek nettó jövedelme. A kétgyermekesekre vonatkozóan bejelentett adókedvezmény-változás eredményeképpen a kedvezmény mértéke duplájára, várhatóan havonta 125 000 forintra emelkedik gyermekenként. Így jövőre már a minimálbért kereső kétgyermekes szülők borítékjába is 13 ezer forinttal több kerülhet minden hónapban, míg bruttó 121 211 forintos havi jövedelem felett a nettó bér összege húszezer forinttal emelkedik majd havonta.

Továbbra is lehetőség lesz arra, hogy a személyi jövedelemadó terhére fel nem használt családi adókedvezményt az adózó az egyéni egészségbiztosítási (7 százalék) és a nyugdíjjárulékkal (10 százalék) szemben érvényesítse, de családi adókedvezmény továbbra sem fog kiterjedni a munkaerő-piaci járulékra.

A jelenlegi információk szerint a személyi jövedelemadó és az egyes egyéni járulékok mértéke változatlan marad, és a változás nem érinti az egygyermekeseket, a kedvezmény esetükben továbbra is 62 500 forint lesz. Három, illetve háromnál több gyermeknél pedig havi 206 250 forint lesz kedvezmény mértéke gyermekenként.

A NAV napokban publikált adatai szerint 2013-ban összesen 1 113 600 adózó élt az családi kedvezmény lehetőségével. Ez összességében azt jelentette, hogy az szja bevallást benyújtók közel negyede csökkentette adóalapját ily módon. A családi kedvezményt igénybe vevők majd fele egy, harmada kettő, 15 százaléka pedig három gyermek után vette igénybe az adókedvezményt, vagyis a jelenlegi módosítás körülbelül 380 ezer szülőt érinthet. A kedvezmény által biztosított keretek kihasználása érdekében a családi adókedvezmény bevezetése óta évről-évre többen választották a kedvezmény megosztását házastársukkal, vagy élettársukkal.

Szerző:Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adóüzletág-vezető partnere

Forrás: vg.hu/gazdasság

Be the first to comment on "2015-ben növekszik a kétgyermekesek nettó jövedelme"

Leave a comment