A magyar kosaras Szabó Roland Amerikában gyűjti a jobbnál jobb eredményeket.

A magyar kosaras Szabó Roland Amerikában gyűjti a jobbnál jobb eredményeket.

 

A soproni Szabó Roland Amerikában jobbnál jobb eredményeket hoz

A magyar kosaras a legjobban teljesítő egyetemista játékosok közé tartozik és többször felkerült az elnöki listára is.

Szabó Roland már kiskorában tudta, kosaras szeretne lenni, amit főleg családjának köszönhet.

„Nagypapám, Csuka Gábor és anyukám, Melinda is kosárlabdázó volt, s mindketten nagyszerűen játszottak. Őket tekintem a példaképeimnek is. Így tehát nem volt kérdés, melyik sportot fogom választani és egy rövid focis kitérő után már biztos voltam benne, hogy a kosarazás a nekem való játék” – mondta a játékos.

Szabó Roland Sopronban harmadik osztályosként Stanicz Ferencnél kezdett kosarazni. Miután végigjárta a ranglétrát és a Soproni Tigriseknél is megfordult, tizenhat évesen a szombathelyi Falcóhoz igazolt, ahol már az első évben szerepet kapott a felnőttcsapatnál. Elmondása szerint soproni edzői közül Katona András volt rá a legnagyobb hatással.

A soproni Szabó Roland az NBA-szereplésről már lemondott, de a Wall Street-i álmairól nem.
 

„Tizenhét éves koromban egy NBA-meccs nézése közben jött a gondolat, hogy én is el szeretnék jutni az álmok országába. Ekkor hazajöttem a Falcótól, hogy könnyebben le tudjam tenni az érettségit. Sajnos májusban az egyik utolsó edzésen elszakadt a keresztszalagom, így nagyon sok amerikai csapat elállt az igazolásomtól. Egy azonban végig támogatott. Ez a New York-i Junior College volt. Így 2011 augusztusában nekivágtam a már négy éve tartó kalandnak” – mesélte lelkesen Szabó Roland.

A kosarastehetség egy év után New Orleansba költözött, ahol most a Dillard University-re jár, pénzügyi és befektetési tanácsadást tanul, mivel részvénybróker szeretne lenni a Wall Streeten. Közben pedig az egyetem Blue Devils csapatával az NAIA Divízió 1-ben szerepel.

Amerikában a válogatott minden évben kiad egy listát, amire tanulmányi eredmény és kosárlabdatudás alapján lehet felkerülni. A nagyjából kétezer játékos közül az így kiválasztott 48 fiatal alkotja a Daktronics All American Teamet.

„Idén hat európai kosaras került fel a listára, magyarként én egyedül. Egy játékos kétszer kaphatja meg ezt a díjat és nekem már tavaly is sikerült. Az iskola történetében az első férfi kosárlabdázó voltam, aki kiérdemelte ezt, a díjamat kitették a halhatatlanok falára is” – büszkélkedett Szabó Roland, aki amerikai légióskodása alatt az év nemzetközi és üzleti diákja is lett. Tavaly „Az év sportolója” címet is kiérdemelte, valamint kétszeres amerikai akadémiai válogatott tagnak is mondhatja magát és konferenciabajnoki gyűrűt is nyert. Továbbá nyolcszor került fel az elnöki listára, ami azon diákok kiváltsága, akiknek átlaga – magyar jegyekre lefordítva – legalább 4,5 volt a szemeszterben.

„A kosárcsapatnak külön tanárai vannak, akik összeírják az időbeosztásunkat, ezért köszönettel tartozom Hermaine Jonesnak az eredményeimért. A beilleszkedés nagyon jól sikerült, pláne itt, délen. New Orleans egy igazi buliváros, szóval a szabadidőmben igyekszem minél jobban felfedezni. Egy történelmileg fekete iskolába járok, ezért elsőre voltak kis fenntartásaim, de idekerülésem óta csak pozitívan tudok nyilatkozni. Mindenki kedves és nagyon szeretnek engem. Nyelvi nehézségeim talán csak pár hétig voltak, amíg meg nem szoktam az itteni gyors tempót. A csapattársaim nagyon jól fogadtak. Itt teljesen más a mentalitás, jobban akarják, hogy sikeresek legyünk és többet is segítenek benne. Otthon inkább a technikai képzésen van a hangsúly, míg itt a fizikum és a gyorsaság a fontosabb. Hatalmas megtiszteltetés magyarként itt játszani, de nem felejtem el, honnan jöttem” – mondta a kosaras.

„Magyarországról az ételek, a barátaim és leginkább a családom hiányzik. A mai technikának köszönhetően azonban már mindennap tudunk beszélni. A feszített tempó miatt általában csak nyáron tudok hazajönni.

Májusban ballagok, de még egy szemeszterre vissza kell jönnöm hat kreditért. A következő szezonban másodedző leszek a csapatomnál, ugyanis az egyetemi ligában négy évig lehet játszani és ez nekem idén lejár. Azonban nem fogok elzárkózni, ha jön egy jó ajánlat. Sajnos az NBA-s esélyem az utolsó három évben elszállt, ugyanis az új edzőnk bedobó helyett centerként akart szerepeltetni és ott nem tudtam tökéletesen teljesíteni. A tanulás terén pedig szeretnék mesterdiplomát is szerezni” – mondta végül Szabó Roland.

Forrás:kisalfold.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenöt + 4 =