Hírközpont – hírek

Az indiai Apollo Tyres Magyarországon valósítja meg első európai zöldmezős beruházását

Az indiai Apollo Tyres Magyarországon valósítja meg első európai zöldmezős beruházását: mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel Gyöngyöshalász közelében épül fel az Apollo gumigyár, amely 975 új munkahelyet teremt.

A beruházást bejelentő szerdai, budapesti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: Magyarország újraiparosításának fontos állomása az Apollo Tyres magyarországi beruházása. Elmondta, hogy az Apollo magyarországi gyárában a tervek szerint naponta 16 ezer személyautóhoz, és 3000 haszongépjárműhöz gyártanak majd abroncsokat.

Neeraj Kanwar, az Apollo Tyres Ltd. ügyvezető igazgatója kiemelte: Európában egyre nagyobb kereslet mutatkozik a gumiabroncsok iránt, és az Apollo Tyres meglévő, hollandiai üzemének termelését kiegészítő gyöngyöshalászi létesítményben Apollo és Vredestein márkájú abroncsok is készülnek majd az – Orosz- és Törökországot is magában foglaló – európai piac számára.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az Apollo Tyresnek hat gyára van, ebből egy Európában (Hollandiában), de a magyarországi lesz az első, amelyet maga épít fel a kontinensen. Az Apollo Tyres többek között olyan nagy autógyáraknak szállít be, mint a Daimler, a Tata, a Volkswagen vagy a Suzuki.

2017-ben indulhat el a termelés

A 146 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány 16 milliárd forintnyi közvetlen készpénztámogatást nyújt, amelyet az Európai Bizottság is engedélyezett – tette hozzá az államtitkár. A gyár alapkőletétele várhatóan 2015 tavaszán lesz, az első kész abroncs pedig 2017 elején gördülhet le a gyártósorokról. Az Apollo Tyres jelenleg négy gyártóüzemet működtet Indiában, hármat Dél-Afrikában és egyet Hollandiában. Ezek teljes kapacitása meghaladja a napi 1700 tonnát. Legutóbbi pénzügyi évében a cég 1,64 milliárd euró forgalmat ért el, és világszerte mintegy 16 ezer embert foglalkoztatott.

Exit mobile version