Időjárás Most

 

 

 

Időjárás

2014.május 13-17ig

Keddtől egészen a hét végéig egy mediterrán ciklon okoz rendkívüli időjárást a Kárpát-medencében. Főleg szerdától péntek délelőttig jelentős mennyiségű csapadékra, és viharos – csütörtökön akár orkán erejű! – szélre számíthatunk országszerte. A kettősfront élettanilag rendkívül megterheli a frontérzékenyeket és az egészséges szervezetet is.

 

 

 

Kedden egy mediterrán ciklon érkezik a Kárpát-medence térségébe, amely egészen szombatig örvénylik majd felettünk és okoz rendkívüli időjárást. Már keddre virradó éjszaka megérkezik a ciklon kettősfrontjának felhőzete és csapadéka fölénk, amely szerda estig kelet felé haladva kedden eleinte a Dunántúlon, majd országszerte, szerdán pedig hazánk keleti felén okoz sokfelé esőt, záport. A folyamatosan mélyülő, erősödő ciklon azonban szerdán – szokatlan módon – “irányt változtat”, és nyugat felé kezd mozogni, ezért szerdáról csütörtökre virradó éjszaka kiterjedt, intenzív csapadéktömb érkezik fölénk, amely csütörtökön országszerte, pénteken pedig a Dunántúlon okoz heves esőzést – országszerte jelentős mennyiségű, akár 50 millimétert is meghaladó mennyiségű csapadékra számíthatunk!

A szerdán megerősödő ciklonban ráadásul szerdától egyre többfelé viharossá fokozódik a szél, sőt, csütörtökön a Dunántúlon akár orkán erejű, 100 km/óránál erősebb lökések is lehetnek! A szél keleten péntek hajnalig, a Dunántúlon viszont egészen szombat délelőttig viharos lesz.

 

Ez a rendkívüli ciklon és annak kettősfrontja “természetesen” extrém módon igénybe veszi szervezetünket. Nemcsak a meleg-, és a hidegfrontra érzékenyek, hanem az egészséges szervezet számára is élettanilag nagyon megterhelő időszak lesz keddtől várhatóan egészen szombatig! Országszerte – különösen szerdán és csütörtökön, illetve a Dunántúlon pénteken is – jelentősen romlik a hő- és komfortérzet is. A leggyakoribb tünetek között elsősorban alvászavarok és fejfájás lesz, de a keringési rendszert is fokozottan terheli a fronttevékenység.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük