Önkormányzati választás friss hirek -Közel százezren nem kaptak levelet a választásokról

Önkormányzati választás  -Közel százezren nem kaptak levelet a választásokról

Az önkormányzati választás kitűzéséről szóló értesítők 1,2 százaléka érkezett vissza a Nemzeti Választási Irodához, mert a címzettet nem találta a posta.

Az NVI-nek törvényben előírt feladata, hogy a választás kitűzéséről tájékoztassa a választópolgárokat. Augusztus 18-25. között névre szóló küldeményekben értesítették is a csaknem 8,2 millió választópolgárt az önkormányzati választás kitűzéséről és arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. A 8 178 414 értesítő kézbesítésével a Magyar Postát bízta meg az NVI.

Az értesítő tartalmazta a választópolgár személyes adatai közül az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét, valamint a szavazás helyét és idejét, és azt is, hogy a választópolgár melyik településen gyakorolhatja választójogát.

Az NVI-hez 94 947 értesítő érkezett vissza azért, mert a posta a központi névjegyzékben szereplő címen nem találta a választópolgárt, vélhetően azért, mert időközben elköltözött, és ezt nem jelentette be.
A lakcímváltozás bejelentésének elmulasztása azzal a következménnyel is járhat, hogy a választópolgár nem tud az új lakóhelyén voksolni: a szavazásnak ugyanis az a feltétele, hogy a választópolgár igazolja személyazonosságát és lakcímét. Ennek hiányában a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítani a választópolgárt.

Forrás:MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük