Rendszeres szociális segély 2018 – összege, feltételei, utalása 2018-évben

Rendszeres szociális segély 2018 – összege, feltételei, utalása 2018-évben

Ki kaphatja?

Rendszeres szociális segélyt több esetben is kaphatunk. Járhat annak, aki egészségkárosodott személynek minősül, a nyugdíj előtt áll, vagy 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel. Utóbbi esetben azonban csak akkor, ha a családban élő gyerekek valamelyike után más nem kap gyermekgondozási támogatást, gyermekgondozási díjat, vagy terhességi-gyermekágyi segélyt. Ahhoz, hogy valaki rendszeres szociális segélyt kapjon, az önkormányzat által meghatározott egyéb feltételeknek is meg kell felelni. Fontos az is, hogy a család egy főre jutó havi jövedelme ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90 százalékát, vagyis jelenleg 25650 forintot.

A havi összeg úgy jön ki, hogy a családi jövedelemhatár összegéből kivonjuk a család havi összjövedelmét. A rendszeres szociális segély ugyanakkor nem lehet több, mint a közmunkából kapható nettó pénz 90 százaléka, vagyis 45 569 forint. Még bonyolultabb a helyzet, ha valakinek a családtagja foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap, vagyis havi 22 800 forintot. Ez esetben rendszeres segélyként már legfeljebb csak 22 769 forintot kaphatunk. Családonként tehát legfeljebb egy valaki veheti igénybe a rendszeres segélyt.

Korábbi hír :

Félreértés volt a szociális segélyek megszűnésével kapcsolatos hír, segély helyett ugyanis évek óta foglalkoztatást helyettesítő támogatásnak hívják a tartós munkanélküliek támogatását, ami nem szűnik meg – mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Mindössze annyi történik, hogy a tartós munkanélkülieknek járó a havi 22800 forintos támogatáss átkerül a településektől járási hivatalokhoz – nyilatkozta az államtitkár a a Roma Sajtóközpontnak.  Az eddig közvetlenül az állam által folyósított fenntartási és az adósságkezelési támogatás viszont önkormányzati hatáskörbe kerül.

Mértékéről és arról, hogy egyáltalán ki kaphatja, arról a képviselőtestület dönt. Az államtitkár szerint erre a fedezetet az iparűzési adó biztosítja a nagyobb településeknek. Ahol nincs bevétele az önkormányzatnak az iparűzési adóból, ott pályázhat a település az állami keretből.

A teljes cikket itt olvashatja: Nem szűnik meg a segélyezés

Vélemény, hozzászólás?