Rezsi árak 2019/2020 – Víz,Gáz,Villany, Telefon, Internet-Mennyi egy átlagos család rezsije

“Komoly beruházás nélkül is csökkenthető az épület rezsije”

Mennyi a Gáz a Víz a Villany egy hónapban ? Gáz az van …..

Az irodapiaci szereplők teljesítményét értékelő „Év Irodája” versenyen a Dome Facility Services Group lett 2013 ingatlanüzemeltető cége. A stagnáló környezetben is látványosan növekedő vállalat ügyvezetője, Décsi Gábor szerint néhány okos megoldással komoly költségcsökkenést lehet elérni.

– Minek köszönhető a győzelmük?

− Idén nem a legnagyobb céget jutalmazták, hanem azt, aki a legdinamikusabban fejlődött. Ilyen dinamikusan növekvő cégről nincs tudomásom ma a piacon, a növekedés mértéke a szektorban körülbelül az inflációval azonos. A Dome Facility Services Group 2003-as alakulása óta közel 700 millió forint árbevétel-növekedést produkált. A cég a válság éveiben is jóval húsz százalék felett bővült: 2010-ben 47 százalékkal, 2012-ben 21 százalékkal. A növekedés az alacsony kiindulási bázis mellett annak köszönhető, hogy jól gazdálkodunk a megrendelők költségvetésével.

– Milyen szempontok alapján választanak a cégek üzemeltetőt? Mi fontos nekik?

− Sokan kérnek olyasmit, amire nincs szükségük. Túlzó az igény, a szolgáltatás árát mégis csökkentenék. Mi úgy próbálunk együttműködni, hogy a megrendelő csak olyat kérjen, amire tényleg szüksége van. Mondok egy példát. A bevásárlóközpontok nyitva tartási ideje hosszú: sok üzlet korán reggel nyit, a mozik késő este zárnak. Ám van egy időszak éjfél és reggel hét óra között, amikor senki sincs az épületben, mégis sokan kérik, legyen 24 órás műszaki készenlét. Őrök mindig vannak az épületben, ők tudják jelenteni, ha van egy csőtörés, nincs szükség állandó készenlétre. Egy másik példa a költségcsökkentésre: egy bevásárlóközpontnak nyáron azt javasoltuk, emelje egy Celsius-fokkal a belső hőmérsékletet. A változás nyomán több mint tíz százalékkal csökkent az energiaköltségük, és senki sem panaszkodott, hogy melege van.

– Mennyire fogékonyak az ügyfelek az új szemléletre?

− Vannak jelek, egy-két cégnél már elindult a váltás. Én erősen hiszek benne. Az elmúlt évben tárgyaltunk egy céggel, akik egy közművel kapcsolatos szerződéses problémával kerestek meg minket. Amikor feltártuk azt, és elmagyaráztuk nekik, mennyi pénzt dobnak ki évente, sokkal könnyebb volt meggyőzni őket, hogy az adott szolgáltatásra költsenek. Nagy, elektronikus licites tárgyalásokon ez a módszer nem működik, ott a minél alacsonyabb árat ajánlók indulnak nagy eséllyel.

– Hogyan lehet komolyabb beruházás nélkül költséget csökkenteni?

− Nagyon divatos ma a megújuló energia, de a vállalkozások zömének nincs pénze beruházni. Ezért nem is javasoljuk, hogy például szereljenek fel napelemet. A költségcsökkentés első szintje mindig a beszerzés, a második szint, hogy elérjük, az épületben csökkenjen a fogyasztás. Ezen a szinten előfordulhat egy-két olyan beruházás, például mérőóracsere, amely gyorsan megterül. Csak ezek után következik a hármas szint, amely komolyabb átalakítást igényelhet, például melegvíz-hálózatba termelünk napkollektorral. Egy hosszú távon kiszámítható, megújulókat támogató környezet segítené az elterjedésüket.

Mennyi az átlag?

Évi 420 és 600 ezer forint közötti összeget költ el egy átlagos magyar család háztartása rezsijére egy év alatt. Ez az átlag a családok 50%-át érinti.

A családok 27%-a ennél kevesebbet, a 420 ezer forintos átlag alatt fizet.

A lakásfenntartás kifejezetten sokba kerül a családok 23%-ának. A háztartások majdnem egynegyede 600 ezer forintot meghaladó összeget költ lakása fenntartására évente.

A háztartási kiadások abszolút számai mellett az összes háztartási kiadáshoz mért arányok még rosszabb eredményt mutatnak. A háztartások 55%-a a teljes kiadás közel felét, pontosabban 25-50%-át kénytelen elkölteni a rezsi kifizetésére.

A családok 23%-ánál van ez a szám 25% alatt. Ők kedvező helyzetben vannak.

A családok 22%-ában a háztartásra szánt pénzösszeg több mint felét költik el lakásfenntartásra.

Fűtésre megy el a legtöbb

A lakás fenntartása mindig is jelentős terhet jelentett a családoknak. Az energiaárak emelkedésével az energiára fordított kiadások összege és aránya is nő. Nincs semmi meglepő abban sem, hogy a fűtés a legdrágább. A rezsiköltség legnagyobb részét ez adja. Az viszont már elszomorító, hogy a legrosszabb energetikai állapotban lévő lakások tulajdonosai két-három évtized alatt akár az ingatlanuk teljes értékét elkölthetik a fűtésre, állapította meg Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Tájékozatlanok vagyunk, de van remény

A vezérigazgató-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb problémát hiányos energetikai ismereteink jelentik. Kiadásaink jelentős része az energiafelhasználásra megy el, az emberek többsége mégis alig tud valamit otthona műszaki paramétereiről, és kevesen vannak azok is, akik megújuló energiaforrásokat alkalmaznak. Pedig a megújuló energiaforrások használatával jelentősen csökkenthetnék rezsiköltségeiket.

A konkrétumokról szólva kiderült, hogy a felmérésben részt vevők mindössze 32%-a volt tisztában azzal, milyen energiafogyasztással működnek saját háztartási készülékei. A kiadásokkal sem vagyunk tisztában. A válaszadóknak csak kevesebb mint egynegyede vezet valamilyen nyilvántartást vagy kimutatást energiafogyasztásáról.

A szándék pedig megvan bennünk. A felmérés erre is rámutatott. A magyar háztartások többsége szeretne tudatosabb energia felhasználóvá válni, és szívesen vesszük az ezzel kapcsolatos új ismereteket is. A felmérésben részt vevők 61%-a szívesen venne igénybe szakmai segítséget a tudatos energiafogyasztással kapcsolatban. Ennek az lehet a módja, hogy felmérik a lakás energiahatékonyságát, és utána tanácsot adnak az energiafelhasználás javítására. Pénzt is áldoznánk a megtakarított összegekből a további energiahatékonysági korszerűsítésekre.

Ez lehet a járható út a szakértők szerint is, mert ezzel mindenki jól jár, és csökken a pazarló energiafelhasználás is. Ha a felújításokat a gáz és villanyszámlán megspórolt összegekből lehet finanszírozni, akkor érdemes a korszerűsítésbe belevágni, és ajánlatot kérni rá. Ebből ki fog derülni, hogy mekkora összeget kellene szánni a felújításra, és azzal mekkora megtakarítást lehetne elérni a rezsiköltségek csökkentésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük