200 ezer forintos juttatás mindenkinek:

200 ezer forintos juttatás mindenkinek:

Infláció, gazdasági lassulás, fiatalok bevonzása, fejlesztése. Ezeket a kulcsszavakat emelte ki évértékelő sorozatunkban Ivanov Katalin, az energetikai szektorban működő francia hátterű Schneider Electric HR igazgatója. Az inflációra válaszul egyszeri, 200 000 forintos kompenzációs fizettek minden alkalmazottuknak.

– Milyen szakmáját érintő szavak jutnak eszébe 2023-ból, ami gyakran felbukkant vagy ami illik erre az évre? Milyen év volt 2023 a HR-ben?

További hírek

Infláció, gazdasági növekedés lassulása, fiatalok bevonzása és fejlesztése. A gazdasági környezet természetesen ránk is hatással van, azonban amivel mi foglalkozunk, vagyis az energiahatékonyság növelése, működő válaszok adása az energiakrízisre, a fenntarthatósági törekvések támogatása, kiemelt figyelmet kapnak napjainkban, ezáltal számunkra is új üzleti lehetőségek nyílnak meg és egyre nagyobb az igény a megoldásainkra.
– Milyen váratlan helyzetekkel szembesült a HR elmúlt évben? Hogyan oldották meg?
2023 abból a szempontból volt nehéz, hogy a gazdasági növekedés lassulása hozott egy enyhülést a munkaerőpiaci versenyben, de bizonyos szakmákban még továbbra is munkaerőhiánnyal szembesülünk. A HR szakmára nézve ez azt jelentette, hogy a növekedés lassulása a legtöbb vállalatot óvatosságra, a költségeket illetően nagyobb odafigyelésre kényszerítette, ugyanakkor a munkavállalói oldal az infláció okozta nehézségeivel kapcsolatban fogalmazott meg igényeket. A transzparens kommunikáció és a párbeszéd, mint mindig, az ilyen nehezebb piaci helyzetekben is sokat segít, a döntések mögött húzódó hosszú távú tervek megosztása, illetve olyan értékek megtartása, mint a biztonságos munkahely, vagy a fejlődést jelentő közösség erős megtartó erőt jelenthetnek. Törekszünk arra is, hogy reagáljunk a váratlan helyzetekre is, ennek jegyében például tavaly, amikor kezdett megugrani az infláció egyszeri 200 ezer forintos juttatást kaptak a kollégáink, amit aztán 2023-ban is megismételtünk.

– Milyen személyes sikert emelne ki az elmúlt évből, ami meghatározó volt?
Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk a fiatal utánpótlás bevonzására, és fejlesztésére, de az áttörő sikereket és eredményeket 2023-ban értük el. Idén csak a budapesti csapatunknál közel 100 gyakornok kezdett el dolgozni, akiknek mintegy a fele miközben sikeresen befejezte egyetemi tanulmányait már meg is találta nálunk azt a karrierlehetőséget, amely a legjobban illeszkedett ambíciójához.
– Mik a következő évre szóló tervek a cégnél HR területen? Mit lát sürgető feladatnak?
A digitalizáció és a mesterséges intelligencia adta lehetőségek további kiaknázása a munkavállalói elégedettség emelése mellett továbbra is meghatározó irány. Emellett a tehetségek megtartása és fejlesztése egy örökzöld prioritás, de még mindig nehéz feladat a vidéki helyszíneken, mert a fiatalok egy nagy része továbbra is Budapesten tervezi jövőjét. Ebben szeretnék jobb megoldásokat találni, hogy olyan lehetőségeket biztosítsunk, amely felveszi a versenyt a főváros adta karrierlehetőségekkel. Jó példa lehet erre a Dunavecsén megvalósuló Duna Smart Power Systems (DSPS) nevű okosgyárunk, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a legmodernebb technológiákkal, megtapasztalhatják a korszerű épület- és energiamenedzsment rendszerek nyújtotta előnyöket.

– Miben szeretne jövőre vezetőként fejlődni?
A mesterséges intelligencia a szervezeti kultúrákra és a HR szakmára is jelentős hatással lesz, szeretném, ha ennek a változásnak az élén járnánk és a lehető legjobban tudnánk kiaknázni a technológiában rejlő lehetőségeket. Már most aktívan használjuk az MI-t, a közelmúltban jelentettük be például, hogy a Microsoft Azure OpenAI megoldást is bevetjük a működési folyamataink újratervezésére, az időigényes feladatok hatékonyabb elvégzésére, illetve a termékfejlesztésre írja a hitelforum.hu.