2015 első félévében már negatív reálkamatokra is lehet számítani

2015 első félévében már negatív reálkamatokra is lehet számítani a kevésbé kockázatos pénzpiaci és kötvény befektetéseknél. Ezért aki többet szeretne kapni a pénzéért, annak érdemes átstrukturálnia a befektetéseit.

Az alacsony kamatkörnyezet miatt várhatóan a befektetési alapok piaca növekedni fog, viszont az egyes alaptípusok között átrendeződésre lehet számítani. A legfrissebb BAMOSZ adatok alapján augusztusban tovább növekedtek a befektetési alapokban elhelyezett megtakarítások, ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy az elmúlt két évben összességében közel 5 százalékponttal csökkent az alapkamat, ezzel párhuzamosan pedig a betéti kamatok is. További csökkentésre nem lehet számítani, így alapvetően alacsony marad a kamatkörnyezet, ami a jövőben is a befektetési alap piac irányába fogja mozdítani a hazai megtakarítókat. Jelenleg a kötvény-, a vegyes és az abszolút hozamú alapokba áramlik leginkább a befektetők pénze, kérdés, hogy ez a tendencia a jövőben is így maradhat-e – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az MNB sorozatos kamatcsökkentéseire a továbbiakban már nem lehet számítani, így a kötvényalapok mérséklődésére lehet számítani. A hazai állampapír-hozamokat leginkább a két nagy jegybank ellentétes politikája – a továbbra is lazító Európai Központi Bank és a szigorításra készülő Fed – fogja mozgatni. Kérdés, hogy közülük melyik lesz nagyobb hatással a magyar papírokra. Habár az EKB nemcsak földrajzilag, de gazdaságilag is közelebb van a magyar kötvénypiachoz, mégis a Fed intézkedések bírnak nagyobb befolyással a világpiacra, így az amerikai jegybank tervezett kamatemelésének hatása meghatározóbb lesz. Ez azt jelenti, hogy a kötvénypiacon hamarosan hozamemelkedésre lehet számítani – mondta el Horváth István.

Az infláció küszöbön álló emelkedésével a továbbra is alacsony kamatok mellett 2015 első félévében már negatív reálkamatokra lehet számítani a kevésbé kockázatos pénzpiaci és kötvény befektetéseknél. A hazai megtakarítók kevésbé a reálkamatot, hanem inkább a nominális kamatot tekintik mérvadónak a befektetéseik kiválasztásánál. Ugyan ez már jó ideje alacsony, mégis a fent említett hatások miatt fokozódhat az elmozdulás a magasabb kamatlehetőséget nyújtó, ám valamivel kockázatosabb befektetések iránt. Ennek egyértelmű következménye, hogy a jövőben a kötvényalapok helyett inkább a vegyes alapok lehetnek izgalmasak a befektetők számára. Aki hosszabb távra terveznek megtakarítást, azoknak a részvényalapokra érdemes fókuszálni, mivel nagyobb időtávon mérséklődnek a részvénypiac árfolyamkockázatok. Forrás: eco.hu

Be the first to comment on "2015 első félévében már negatív reálkamatokra is lehet számítani"

Leave a comment