2015 Július 1-jétől használt lakásokra is igénybe vehető lesz a szocpol 700 ezer és 1,17 millió forint összeg között

Július 1-jétől nemcsak új lakásokra, hanem használt lakásokra is igénybe vehető lesz a szocpol 700 ezer és 1,17 millió forint összeg között – derült ki ma Balog Zoltán miniszter szavaiból. Tavaly márciusban hasonló számok hangzottak el, akkor nem került bevezetésre az úgynevezett félszocpol. Most jön a családi otthonteremtési kedvezmény /csok/ !

Az alábbi táblázatnak megfelelő, egyszeri támogatást tartalmazó szocpolt eddig csak szigorú feltételek mellett, új lakások esetében lehetett igénybe venni. A szocpol támogatás összege jelenleg három tényezőtől: 1. a lakás alapterületétől, 2. a gyermekek számától, 3. a lakás energiaminősítésétől függ.

Jön az új szocpol - Örülhetnek a gyerekesek?

Meglehetősen szűk kört érintett eddig a jelenleg futó program: a 2012-es 569 után tavaly mindössze 514-en vettek kötöttek szerződést szocpolra. Bár tavaly többször felmerült a félszocpol bevezetésének ötlete használt lakások esetében, sőt a Portfolio birtokába került dokumentum szerint erről minisztériumi előterjesztés is született, a kormány hosszas gondolkodás után elvetette a bevezetés ötletét, így az információ kiszivárgása csak „arra volt jó”, hogy jelentős elhalasztott lakás(hitel)-keresletet okozzon a piacon.

Minden bizonnyal további lökést jelentene a fellendülőben lévő lakás- és a hitelpiacnak, ha lazítanának a szocpol szabályain. Fontos feladata lehet még a kormánynak a lakáshitel-kamattámogatási rendszer felülvizsgálata is, ennek (a futamidő első 5 évére kamattámogatást tartalmazó) szabályozása ugyanis idén év végén lejár.

A Balog Zoltán által említett számok megfelelnek azoknak az összegeknek, amelyekről a tavaly márciusi tervek szóltak egy gyermekes családok esetében. Nem tudni egyelőre, mennyire lesz „szofisztikált” a szabályozás, és milyen feltételek mellett pontosan mekkora összeg lesz igénybe vehető. A tavalyi terveket az alábbi táblázat tartalmazza.

Jön az új szocpol - Örülhetnek a gyerekesek?

Be the first to comment on "2015 Július 1-jétől használt lakásokra is igénybe vehető lesz a szocpol 700 ezer és 1,17 millió forint összeg között"

Leave a comment