Széchenyi és Szép kártya 2019: vagyis a pihenőkártya felhasználása

Széchenyi és Szép kártya 2019: vagyis a pihenőkártya felhasználása >>>

Széchenyi kártya vagy, ahogy sokan ismerik, pihenőkártya. Már nem csak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet a SZÉP Kártya mindhárom zsebéről fizetni. A jogszabály-módosítás eredményeképpen a kártya szálláshelyi felhasználása is rugalmasabb lett.

Jól meg kell fontolni, hogyan töltjük ki a munkáltatótól kapott nyilatkozatot, melyik „zsebbe” mennyi juttatást kérünk. Mire van igényünk, és mire szeretnénk felhasználni ezeket az összegeket, mert igaz, hogy bővül az egyes zsebekben található pénzösszegek felhasználhatóságai, azonban még sincs teljes átfedés a zsebek között, nem véletlenül más az elnevezésük.

A személyi jövedelemadó törvény mondja ki, hogy mennyi összegben melyik alszámlára utalhat béren kívüli juttatás címen a munkáltató egy adóévre számítva.

2018. április 20-án jelent meg a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló új, 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet, amely 2018. május 20. napján lépett hatályba és hatályon kívül helyezte a korábbi 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendeletet.

A SZÉP Kártya működési rendje

Az új rendelet szerint a korlátozott rendeltetésű fizetési számlán belül továbbra is alszámlánként kell a különböző SZÉP Kártyajuttatásokat nyilvántartani, megmaradt a rendelkezés is, miszerint az alszámlákra utalt pénzeszközök másik alszámlára nem utalhatók át, a munkavállaló a közeli hozzátartozói részére továbbra is igényelhet társkártyát. Az élettársi kapcsolat fennállását a munkavállalónak nyilatkozattal a pénzforgalmi szolgáltató felé kell igazolni a korábbi szabályozással ellentétben, mely szerint elegendő volt a munkáltató vagy az intézmény felé igazolnia.

Az új rendelet a szolgáltatások köréből kivonja a családi panzió szolgáltatást.

A SZÉP Kártyával történő fizetés továbbra is a szolgáltatóknál lévő elektronikus elfogadóhelyi terminálon, vagy saját internetes felületen illetve a pénzforgalmi szolgáltató központi internetes felületén, vagy telefonos felhatalmazó központ által kiadott engedély alapján történhet.A más által működtetett elektronikus elfogadóhelyi terminálok használatáért díjat számolhatnak fel, amely nem haladhatja meg a SZÉP Kártyával kezdeményezett fizetési művelet 0,3% százalékát.

Minimum 3 év maradta Széchenyi Pihenő Kártya és a társkártya lejárati ideje .

A SZÉP Kártyával kapcsolatban felmerült költségeket a pénzforgalmi szolgáltató, illetve a szolgáltató viseli. Az összes költségnem lehet több, mint a szerződés alapján bonyolított forgalom 1,5%-a.

A munkavállaló fizeti meg a társkártya – illetve az elveszett, ellopott vagy megrongálódott SZÉP Kártyák pótlása – előállítási és kézbesítési költségeit, amely nem haladhatja meg társkártyánként az 1.500 forintot.

A kártyán lévő, fel nem használt összegek nem törlődnek két év után sem.

Lényeges újdonság, hogy a pénzforgalmi szolgáltató a munkavállalóval szemben jogosult az utalás évét követő második naptári év május 31-éig fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére díjat felszámítani, amely legfeljebb 3%-a lehet a fel nem használt összegnek, mint kezelési költség. A díj felszámításáról a lejárat előtt két hónappal küldenek értesítést. Ezek a szabályok viszont csak az új rendszerben működő pénzforgalmi szolgáltatókra vonatkoznak. A jelenlegi SZÉP kártya kibocsátók tevékenységüket a korábbi szabályok szerint 2018. november 20 napjáig végezhetik, vagyis a 2018. május 31-ig lejárt összegek még a munkáltatókhoz kerültek vissza, mint ahogyan az eddigi szabályok szerint történnie kellett. (Vagyis az egyenleg lejárat már nincs csak a kártya lejárati idő.)

Megmaradt szabályok:

A Széchenyi szép kártyának három alszámlája van, mégpedig a szálláshely, a vendéglátás és a szabadidő alszámla. A szálláshely alszámlára a munkáltató legfeljebb 225 ezer forintot, a vendéglátás alszámlájára legfeljebb 150 ezer forintot, míg a szabadidő alszámlájára legfeljebb 75 ezer forintot utalhat.

A felhasználhatóságuk pedig a következőképpen alakul a változtatások hatására:

– a szálláshely zsebünket szállás kifizetésre, ami a családi panziókat is magában foglalja, belföldi utazási csomagokra, de együtt fizethető a szálláshelyi más szolgáltatás is, pl. gyógyfürdő, vagy strand belépőre vehetjük igénybe.

– vendéglátás alszámlát: étterembe, szálláshely és panzió, gyógyfürdő és szabadidős tevékenység és szórakozásra használhatjuk fel.

– a szabadidő zsebben található összeget pedig rengeteg szolgáltatásra használhatjuk, úgymint

múzeum, wellness szolgáltatások, mint szauna, vagy fürdőbelépő, masszázs, vagy edzőtermekben, esetleg bérletet is vásárolhatunk vele, vagy szoliba mehetünk, vagy fogorvosnál igénybe vehető kezelésekre költhetjük, élményparkokba léphetünk be, sportfelszereléseket vásárolhatunk, és még sorolhatnánk.

Ha tehát utazgatni szeretünk és néha étteremben, csárdában vagy fogadóban megebédelni meg vacsorázni, akkor lehetséges, hogy célszerűbb a vendéglátás zsebünkbe kérni a béren kívüli juttatásunkat, mivel azt mind szálláshelyre mind étkezésre felhasználhatjuk.

Ha pedig a szabadidőnket a szabadban szeretjük és szoktuk tölteni, akkor válasszuk a szabadidő alszámlára történő befizetést, mert ezt szabadidőparkok, vadasparkok belépőjének fizetésére is igénybe vehető

Egy kártyát ad a munkáltató a munkavállalónak, amit személyesen használhat, ugyanis a fizetéskor átnyújtott számlát alá kell írnia.

A kártyán lévő egyenlegünket bármikor lekérdezhetjük a kártyán lévő telefonszámon, vagy a honlapra történő belépéssel.

A kártya használatához semmilyen díj nem kapcsolódik, a munkavállalónak semmilyen költséget nem kell fizetnie, ha a kártyát fizetésre használja.

 

Be the first to comment on "Széchenyi és Szép kártya 2019: vagyis a pihenőkártya felhasználása"

Leave a comment