Autókiállítás -A 10 legjobb szuperautók

Párizsban,október elején egy modern autószalonban megmutatják a legújabb autó modelleket.Természetesen a volumengyártók készülnek a legtöbb új modellel, de az egzotikusabb márkákra is érdemes egy pillantást vetni, hiszen most debütál az egyik leggyorsabb luxuslimuzin és kabrió szupersportautó is.

Volkswagen Passat  „Prémium kategóriás autó, prémium költségek nélkül.” Ezt ígéri a Volkswagen a nyolcadik generációs Passat kapcsán, amely 20 százalékkal takarékosabb, akár 85 kilogrammal könnyebb, valamint a motorpalettája a dízel és a benzines erőforrások mellett hibrid hajtáslánccal is gyarapodott. A súlycsökkenés és a méretbeli változás főként az MQB moduláris padlólemez használatának köszönhető. Az elődjéhez képest az új Passat hossza szinte ugyanakkora maradt, vagyis 4,76 méter, a tengelytávja viszont 80 millimétert gyarapodott (2,79 méter), valamint az autó 12 milliméterrel szélesebb lett.

Volkswagen Passat „Prémium kategóriás autó, prémium költségek nélkül.” Ezt ígéri a Volkswagen a nyolcadik generációs Passat kapcsán. A Volkswagen motorpalettája a dízel és a benzines erőforrások mellett hibrid hajtáslánccal is gyarapodott.

Audi TT Roadster  Ugyan az Audi standján most először lesz élőben látható a ráncfelvarrott A6/A7 páros, a többség figyelmét valószínűleg nem ez fogja lekötni, hanem a Győrben készülő, harmadik generációs TT Roadster. A Coupé formavilágát megöröklő vászontetős sportautó 2.0 literes TDI és TFSI motorokkal lesz rendelhető, 184 és 310 lóerő közötti teljesítménytartományban. A tetőmozgató mechanikájának mindössze 10 másodpercre van szüksége, ahhoz, hogy eltűntesse a vászont a fejünk fölül, a vele járó plusz tömeg pedig csak 39 kilogramm.

Audi TT Roadster

Bentley Mulsanne Speed  Sokat sejtet, ha egy Bentley nevébe belekerül a speed, vagyis sebesség szó, hiszen a brit márka luxusautói eddig sem a lomhaságukról voltak híresek. A Mulsanne legújabb csúcsváltozata jogosan érdemelte ki a megkülönböztetést, ugyanis a mérnökök jelentősen átdolgozták a 6.75 literes ikerturbós V8-as blokkot, melynek eredményeként 530 lóerőt és 1100 Nm maximális nyomatékot csaltak elő. Még ezek ismeretében is döbbenetes, hogy a 2,7 tonnás Mulsanne Speed 4,9 másodperc alatt teljesíti a 0-100-as sprintet, a végsebessége pedig 305 kilométer/óra.

Bentley Mulsanne Speed Sokat sejtet, ha egy Bentley nevébe belekerül a speed, vagyis sebesség szó.

A Mulsanne legújabb csúcsváltozata jogosan érdemelte ki a megkülönböztetést, ugyanis a mérnökök jelentősen átdolgozták a 6.75 literes ikerturbós V8-as blokkot, melynek eredményeként 530 lóerőt és 1100 Nm maximális nyomatékot csaltak elő. Még ezek ismeretében is döbbenetes, hogy a 2,7 tonnás Mulsanne Speed 4,9 másodperc alatt teljesíti a 0-100-as sprintet, a végsebessége pedig 305 kilométer/óra.

BMW X6  Mivel a bajorok már júniusban leleplezték az új X6-ost sokan meg is feledkeztek róla, de most mégis érdemes megemlíteni, hiszen az európai porondon most lesz először látható. A formavilágát tekintve az új X5-ös után nagy meglepetéseket nem tartogat, inkább csak hozza a kötelezőt, kicsit bevállalósabb részletekkel és utastérrel, mint testvérmodellje, no meg persze a stílusteremtő tetőívvel. Rajta kívül egyébként 2-es sorozat kabrió változata is tiszteletét teszi a kiállításon.

BMW X6

Rajta kívül egyébként 2-es sorozat kabrió változata is tiszteletét teszi a kiállításon.

Ferrari 458 Speciale A  A legerősebb spider, vagyis nyitható tetejű modell a Ferrari történetében. Ennél több magyarázat nem is kell ahhoz, hogy érezzük, a maranellóiak megint nagyot alkottak. Laikus szemlélőként talán kézenfekvőnek tűnhet, hogy a Ferrari mérnökei fogták a 458 Speciale 4.5 literes, 605 lóerős szívó (!) V8-as motorját és belepakolták a Spider motorterébe, de ennél azért jóval többről van szó, amit a 499 darabos limitált darabszám is jelez. A Speciale Aperta 3 másodperc alatt gyorsul 0-ról százra, 9,5 és fél alatt 200-ra, a végsebessége pedig jócskán meghaladja a 300 km/h-t. Mindehhez a legfejlettebb aerodinamikai kiegészítők társulnak.

Ferrari 458 Speciale A

Speciale Aperta 3 másodperc alatt gyorsul 0-ról százra, 9,5 és fél alatt 200-ra, a végsebessége pedig jócskán meghaladja a 300 km/h-t. Mindehhez a legfejlettebb aerodinamikai kiegészítők társulnak.

Jaguar XE  A vadonatúj fejlesztésű XE szedánt a prémium középkategóriában olyan modellek ellenfelének szánják az angolok, mint a BMW 3-as sorozat, a Mercedes-Benz C-osztály és az Audi A4. A siker érdekében mindent be is vetnek: új kasztni, új padlólemez, új összeszerelő sor, valamint új motorpaletta az új motorgyárból. Az XE motorválaszékban is kiszolgálná a tömegigényeket. A sportváltozatban az F-Type-ból érkező 3.0 literes, kompresszoros V6-os blokk duruzsol 345 lóerős teljesítménnyel, amivel a kategória legszebb orgánumú modellje címet is kiérdemelheti. Az alapmotor egyébként a 164 lóerős négyhengeres dízel, amely az új soron készül, az angliai Wolverhamptonban. A benzinesek közt még egy szintén négyhengeres, Ford-származék 2.0 literes került a választékba.

Jaguar XE

A vadonatúj fejlesztésű XE szedánt a prémium középkategóriában olyan modellek ellenfelének szánják az angolok, mint a BMW 3-as sorozat, a Mercedes-Benz C-osztály és az Audi A4. A siker érdekében mindent be is vetnek: új kasztni, új padlólemez, új összeszerelő sor, valamint új motorpaletta az új motorgyárból.

Mazda MX-5  A világ legnépszerűbb roadsterének negyedik generációja 105 milliméterrel rövidebb, 10 mm-rel szélesebb és 20 mm-rel alacsonyabb a kifutó szériánál. Az alumíniumszerkezetnek köszönhetően a súlypontja lejjebb került, mint az elődé, amely szintén jót tesz a vezethetőségnek, amellett, hogy a kocsi vállmagassága is alacsonyabb lehet. Harmadik előnyös pontként jegyezhető meg, hogy a tömege is csökkent, nagyjából 100 kilóval az előző szériához képest. A meghajtásról két Skyactive technológiás, benzines erőforrás gondoskodik: az 1.5 literes motor 140, a 2.0 literes négyhengeres benzines egység 180 lóerő körül teljesítménnyel.

Mazda MX-5

A világ legnépszerűbb roadsterének negyedik generációja 105 milliméterrel rövidebb, 10 mm-rel szélesebb és 20 mm-rel alacsonyabb a kifutó szériánál.A meghajtásról két Skyactive technológiás, benzines erőforrás gondoskodik: az 1.5 literes motor 140, a 2.0 literes négyhengeres benzines egység 180 lóerő körül teljesítménnyel.

 Mercedes AMG GT  A sirályszárny ugyan a múlté, de így is minden idők egyik legszebb csillagos járgányának emlegetik az AMG GT-t. A Porsche 911 riválisának szánt sportkupét 4.0 literes, duplaturbós, V8-as egység repíti, az alapváltozat esetében 462, míg a GT S-ben 510 lóerővel. Az újdonság álló helyzetből százra 3,8 másodperc alatt gyorsul (a GT 4.0 másodperc alatt), amely nagyjából annak felel meg, amelyet az SLS AMG is tudott. Végsebesség vonatkozásában a régi modell felé billen a mérleg: a sirályszárnyas veszedelem elektronikus leszabályozás mellett 317 kilométer/órás sebességre volt képes, míg az utód a gyári közlés szerint 310 kilométer/órát tud majd, igaz jóval kedvezőbb áron, mint az SLS AMG.

Mercedes AMG GT

Mini Cooper  A piaci igényekhez igazodva fél évvel az új, háromajtós Mini bevezetése után bemutatkozott az eredeti karosszéria ötajtós változata: 7,2 centiméterrel nagyobb tengelytáv és 16-tal megnyújtott karosszéria, három ülés hátul, nagyobb fejtér és szélesebb utastér, illetve 67 literrel nagyobb csomagtér jellemzi az ötajtós Minit. 5,8 milliós alapárával nem olcsó mulatság, de a prémium kompaktok mezőnyében komoly meglepetést okozhat.

Mini Cooper

67 literrel nagyobb csomagtér jellemzi az ötajtós Minit

Nissan Pulsar  A Nissan, néhány éve megcsinálta a Qashqait, amivel akkorát szakítottak, hogy jól elvoltak anélkül, hogy a zsúfolt C-szegmensben hadakozzanak a Golffal és a Focusszal. Az európai piac legfontosabb szegmense viszont így is hívogatta őket, ezért megszületett a Pulsar, melynek tengelytávja 2,7 méter, a teljes hossza pedig 4,4 méter, így a japánok szerint az újdonság kínálja legnagyobb hátsó lábteret a kazegóriában. A formanyelv a Qashqairól ismert, a motorpaletta pedig a többi Nissan modellről. Benzines fronton az 1.2-es DIG-T turbós négyhengeres áll rendelkezése 115 lóerővel és 190 Nm maximális nyomatékkal, míg a dízelpártiak a jól bevált 1.5 dCi 110 lóerős kivitelével vihetik haza a Pulsart.

 Nissan Pulsar

Benzines fronton az 1.2-es DIG-T turbós négyhengeres áll rendelkezése 115 lóerővel és 190 Nm maximális nyomatékkal, míg a dízelpártiak a jól bevált 1.5 dCi 110 lóerős kivitelével vihetik haza a Pulsart.

Volvo XC90  A vadonatúj XC90 az első olyan modell, amely a Volvo méretezhető termékarchitektúrájával (Scalable Product Architecture/SPA) készül. Külsőre a szokásosnak is nevezhető letisztult skandináv formai egyszerűség jellemzi, amely megkapta a dizájnmodellen bemutatott T-kivágású lámpatesteket. A kocsi jóval alacsonyabb az elődjénél, amivel sportosabb lett. A hajtásról gondoskodó Drive-E jelű motorcsalád is egészen új. A csúcsmotor, T8-as jelöléssel, egy 2.0 literes négyhengeres turbós benzines, 80 lovas elektromotorral kiegészülve, amellyel az összteljesítménye 394 lóerő. Európában ugyanakkor a legnépszerűbb a 187 lovas négyhengeres dízel (D4) lehet.

Volvo XC90 A vadonatúj XC90 az első olyan modell, amely a Volvo méretezhető termékarchitektúrájával (Scalable Product Architecture/SPA) készül.A csúcsmotor, T8-as jelöléssel, egy 2.0 literes négyhengeres turbós benzines, 80 lovas elektromotorral kiegészülve, amellyel az összteljesítménye 394 lóerő. Európában ugyanakkor a legnépszerűbb a 187 lovas négyhengeres dízel (D4) lehet.

Be the first to comment on "Autókiállítás -A 10 legjobb szuperautók"

Leave a comment