Forinthitel elszámoltatás kalkulátor 2015/2016

Forinthitel elszámoltatás kalkulátor 2015/2016

Már elkezdődött, és szeptember 30-áig tart a forinthitelesek, valamint a devizában törlesztő devizahitelesek tájékoztatása az egyoldalú kamat- és díjemelések tisztességtelenné nyilvánítása miatt nekik járó visszatérítésekről. Az érintettek összességében jóval kisebb összegre számíthatnak, mint a tavasszal elszámolt devizaalapú hitellel rendelkező ügyfelek. Megkérdeztük a bankokat, mi várható a következő két hónapban, nekünk küldött válaszaikat az MTI-nek adottakkal egészítjük ki.

 

OTP: Az elszámolásban 1,2 millió ügylet érintett, és 600 ezer értesítő levelet fog küldeni a bank, a Magyar Nemzeti Bank vonatkozó rendeletének megfelelően. A visszatérítés a várakozások szerint meghaladja a 10 milliárd forintot.

Erste: a bank magyarországi csoportjánál az elszámolás újabb szakaszában több mint 160 000 levelet adnak postára.

CIB: a csoport elszámolással érintett társaságai (CIB Bank, CIB Lízing, CIB Ingatlanlízing) mintegy 109 000 forint alapú vagy deviza alapúnak nem minősülő deviza szerződéssel kapcsolatosan számolnak el, ezek közül mintegy 7 000 a lízingtársaságoknál, 102 000 pedig a banknál van.

K&H: az eredetileg is forinthitellel rendelkező, és a tisztán devizahitellel rendelkező ügyfeleknek összesen 17 000 levelet postáz a társaság.

Budapest: a banknál az ügyfelek értesítése és a visszajáró összegek kifizetése augusztus végétől kezdődik, terveik szerint szeptember folyamán meg fog történni. Kevesebb mint 1 000 forinthiteles ügyfél esetében történt egyoldalú kamatemelés, ezért őket érinti az elszámolás. További 90.000 olyan ügyfelük van, akiknél nem történt egyoldalú kamatemelés – ezért nem jár nekik vissza pénz -, de őket is tájékoztatni fogják erről. A Budapest Autónál augusztus elejétől kezdve egyenletes ütemben elosztva tervezik kiküldeni az értesítő leveleket, és szeptember 30-ig számolnak el ügyfeleikkel. 17 500 forinthiteles szerződés esik az elszámolási törvény hatálya alá, az érintett ügyfelek 65 százaléka kap majd vissza pénzt.

MKB: csak annyit közölt a bank, hogy a jogszabálynak megfelelően, legkésőbb szeptember 30-ig számolnak el, a tavaszi visszatérítés összegének töredéke várható.

UniCredit: a forint- és a devizahitelek esetében szeptember második felében postázzák ügyfeleiknek az elszámolás részleteiről szóló tájékoztató levelet.

Az MNB válasza alapján a pénzügyi intézmények április 30-i adatszolgáltatása szerint

mintegy 3,5 millió elszámolási kötelezettséggel érintett forint-, és mintegy 16 900 ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződés van.

Ezen számok azonban még változhatnak, tekintve, hogy magukba foglalják a bankok által indított perek és az MNB közérdekű keresetei által érintett követeléseket is. A fenti szerződésszámhoz képest ugyanakkor kevesebben kaphatnak majd ténylegesen elszámolási levelet, mivel a vonatkozó jogszabályok szerint nem kell kiküldeni értesítőt azoknak, akiknek az esetében nem történt tisztességtelen kamat-, díj- vagy költségemelés – számos rövid futamidejű szerződés ilyen – és szerződésük szerződésszerinti teljesítéssel már megszűnt.

A most visszajáró összegre számszerű becslése nincs az MNB-nek, de

a tavaszi visszatérítési összeghez képest (kb. 740 mrd forint) annak töredéke lehet csak a hátralévő szerződésállomány elszámolása során visszatérítendő összeg.

Ennek oka, hogy

  • nincs árfolyamrés ezen szerződések esetében;
  • a szerződések nagy része számosság alapján jellemzően rövid futamidejű, fix kamatozású konstrukció (ld. személyi kölcsön);
  • volumen alapján a szerződések nagy része államilag támogatott lakáshitel, többéves kamatperiódussal és referenciakamatozással.

 Indulhat a forinthiteles elszámolás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük