108 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő pályázat indul Magyarországon!

Otthonfelújítási támogatás 2022

108 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő pályázat indul Magyarországon!

A Kormányinfón Vitályos Eszter az otthonfelújítási program részleteiről számolt be:

Vitályos Eszter újra ismertette otthonfelújítási program részleteit. A fogyasztás csökkentésében értünk már el jó eredményeket. Elmondta, hogy a 108 milliárd keretösszegű programban egyértelmű elvárás a beruházásokkal kapcsolatban, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érjenek el, ez már a nyílászárók cseréjével és a külső szigeteléssel elérhető. Hamarosan megjelenik a pályázati felhívás.

Kérdések-válaszok

  • Az otthonfelújítási programmal kapcsolatban kérdezték először, hogy mi lesz akkor, ha elfogy a 108 milliárdos támogatás? Tervezi a kormány kibővíteni a keretet, illetve mikor derül ki pontosan, hogy melyik térség, mennyi vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe. Vitályos válasza szerint ezekről a kérdésekről még egyeztetés zajlik, a tavasz folyamán kijönnek a részletszabályok.
  • Magyar Péter délelőtti Facebook-posztjával kapcsolatban kérdezték Varga Mihályt, miszerint a csőd felé tart az ország. Válasza: „Izgalmas felvetés, de nem kell mindent elhinne, amit a közösségi médiában olvasnak. Az államháztartás hiánya az első három hónap után 2321 milliárd volt, amiről tájékoztatást is adtunk. El is magyaráztuk, hogy az első negyedévben vannak olyan kiadások, amik jelentősen növelik a pénzforgalmi hiány nagyságát. A februári, 13. havi nyugdíj kifizetések is ide tartoznak. A repülőtér megvásárlását is innen finanszírozták.
  • A sokan fektették a pénzüket állampapírba, az adatok kapcsán arról kérdezték Vargát, hogyan tervezi a kormány biztosítani, hogy a jóléti növekedés átgyűrűzzön az alacsonyabb jövedelmű csoportokhoz is? Válasz: azzal számolnak, hogy jelentősen növekedni fognak a reálbérek, ami a fogyasztás növekedését és a megtakarítások növekedését is jelentheti. Terveik szerint megtakarítással rendelkezők száma nőni fog, arra készülnek, hogy ebben az évben tovább növelik az állampapírral rendelkezők számát. Kérdésre válaszolva elmondta még, hogy márciusban találkoztak Matolcsy György jegybankelnökkel, áttekintették azokat a kérdéseket, amelyek a jegybank gazdálkodásához kapcsolódnak. Az Európai Központi Bank jóváhagyta azt a módosítási csomagot, amit a jegybanktörvény módosítására készített elő a kormány. A kormány 391-es forint/euró árfolyammal számolt az idei költségvetésben.
  • A pénzügyminiszter szerint a magyar adórendszer keretei szilárdak, a munkát és jövedelmet terhelő adókat a kormány folyamatosan csökkenti, míg a fogyasztást adóztatják. Brüsszel felvetéseit Magyarország megvizsgálja, de nem tartja kötelező érvényűnek. Ezen nem is kívánnak változtatni – mondta kérdésre válaszolva Varga. Erre Nagy István is reagált, szerinte június 9-én irányváltásra van szükség Brüsszelben. Az európai emberek érdekeit kell nézni az agráriumban is. Egy későbbi kérdésnél pedig a témához hozzátette hogy a mezőgazdaságot érintő szabad kereskedelmi kérdések meghosszabbítása most zajlik „nap mint nap” Brüsszelben. Ugyanakkor ez Magyarország és Szlovákia számára elfogadhatatlan. Amíg ez nem változik, a magyar kormány fenntartja az ukránok elleni határzárat.
  • A friss inflációs adatok kapcsán, a megdrágult telefon, internet és a televízió díjaival kapcsolatban Varga elmondta, hogy hogyan alakulnak az árak, a pillanatnyi piaci helyzettől is függ, a kormány monitorozza az árak alakulását, ahogy a a Gazdasági Versenyhivatal is. A benzinárak növekedéséről is kérdezték, arról, hogy lesz-e benzinárstop? Varga azt javasolja, várják meg Nagy Márton és az Ásványolaj-szövetség, valamint a MOL vezetőinek találkozóját, majd ha a kormánynak beszámolnak erről, akkor lehet döntést hozni egy esetleges benzinárstopról.
  • Varga Mihály a Pénzügyminisztériumot érintő vesztegetési botrányról is megszólalt. Az ügynek 54 vádlottja van, akik közül 12 a Pénzügyminisztérium munkatársa volt. Varga kiemelte, hogy 2022-ben a Pénzügyminisztérium elsőként hozta nyilvánosságra, hogy kollégáikkal szemben büntetőeljárás van folyamatban, munkaviszonyukat pedig azonnal megszüntették a gyanú alapján. Szerinte ez egy régi ügy, a korrupcióval szemben pedig Magyarországon zéró tolerancia van érvényben. Ameddig nem tisztázzák magukat, addig nem dolgozhatnak. Hozzátette azt is, hogy Orbán Viktor nem kért tőle tájékoztatást a tárcát is érintő korrupcióról, mert már tájékoztatták a nyilvánosságot. Későbbi kérdésre elmondta még, hogy rendszerszintű problémát nem véltek felfedezni az ügy kapcsán. A független szervek pedig végzik a munkájukat, hogy ilyen visszaélés ne fordulhasson elő újra.
  • Ha 3,5 százalék a gazdaság növekedése, akkor lesz nyugdíjprémium, amennyiben ennél kevesebb, nem – mondta Varga Mihály kérdésre válaszolva. 2,5 százalékot terveznek idénre, tehát az a 3,5 százalék alatt van, tehát akkor nem lesz nyugdíjprémium. A benzinár kapcsán szerinte nem az adótartalom a felelős, szerinte a termelői költségeket kell csökkenteni, nem a jövedéki adót. Az adótörvények módosítása jelenleg nincs napirenden – mondta ki. Önkéntes iparkamarai tagságot javasolt Matolcsy György jegybankelnök a jelenlegi kötelező helyett. A Pénzügyminisztériumnak nincs ebben álláspontja, a felvetés előtt érdemes konzultálni a kamarával.
  • A magyar mézpiac bajban van. A fő probléma a kínai importtal van. Az ott iparilag készült „műméz” lenyomja az árakat. Nagy István rámutatott, az uniós piacon értékesítenék a magyar mézet, de nem tudják, mert a helyét elfoglalja a kínai és az ukrán méz, van egy piackiszorító és árletörő hatás. Olyan alacsony áron kerül forgalomba Európában ma a méz, ami nem fedezi a méhészek önköltségét sem, ebből vagy kényszerértékesítés lesz vagy raktáron tartják a mézet. Nagy István azt ajánlotta mindenkinek, hogy keressen egy termelőt és vásároljon tőle közvetlenül.
 • A kenyér drágulásáról Nagy István azt mondta, hogy 53 forintban kerül a gabona, ami a kenyérben van, az agrárminisztérium hatásköre ez az 53 forint. A brüsszeli szankciókat és az energiaválság felel a drágulásért – Nem Magyarországon a legdrágább az élelmiszer, a drágulás volt kiugró, mert korábban olcsó volt itt az élelmiszer, ennek a következményeit kellett elviselnünk – mondta.
 • Nagy István leszögezte, kizárt dolog, hogy bárkinek bármilyen családi kapcsolata előnyhöz vezethetne bármilyen döntésben, mert csak a szakmai érdemek számítanak – válaszolta az agrárminiszter arra a kérdésre Varga Judit és Kocsis Máté korábbi nyilatkozata szerint Magyar Péternek előnye származott abból, hogy az igazságügyi miniszter férje volt. – Hogy Magyar Péter milyen népmesei történetet épít fel, az az ő dolga, én ezzel abszolút nem akarok foglalkozni, mert a mesék azok gyermekek számára valók – mondta Nagy.
 • Gulyás Gergely szerint a Lánchíd felújításával kapcsolatban készült KEHI-jelentés egyelőre azt igazolja, hogy komoly korrupció lengi körül a projektet. Azt ígérte, ezt a jelentést pénteken nyilvánosságra fogják hozni, ami után mindenki levonhatja majd belőle a megfelelő következményeket.
 • Gulyás Gergely Magyar Péter politikai színre lépésével kapcsolatban felidézte, hogy amikor 2018-ban felkérte a miniszterelnök, hogy a Miniszterelnökséget vezesse és éppen az volt a feladat, hogy kelet-európai uniós államtitkárt kellett találni, akkor Orbán Viktornak elmondta, hogy Varga Juditot alkalmasnak találja a feladatra, Magyar Pétert viszont nem. A véleménye azóta sem változott.
 • Megkérdezték, hogy Orbán Viktort, Rogán Antalt vagy Gulyás Gergelyt meghallgatta-e az ügyészség a Magyar Péter-féle hangfelvételek alapján zajló nyomozásban? Gulyás azt mondta, őt nem hallgatták meg, a többiekről pedig nem tud. Ha bebizonyosodik, hogy manipulálták az ügyészségi iratokat, akkor Rogán Antal és Polt Péter maradhat-e a posztján? – tette fel a kérdést a HVG újságírója. Gulyás szerint nincs is értelme a kérdésnek sem. Gulyás szerint az ügyészség részéről egy alapvetően rossz, személyiségi jogot sértő folyamat, ha lehallgatás van, akkor a nyomozati anyag részévé tesznek olyan lehallgatási anyagot is, amely nem a vád része. Úgy gondolja, a Schadl György és az OBH elnöke közötti beszélgetésnek nincs köze a vádirathoz, de mégis sokan csámcsognak rajta, ez pedig sérti a szereplők személyiségi jogait is. Gulyás itt még elmondta, hogy őt senki nem zsarolta, csupán egy üzenetet kapott, az büntetőjogi határt nem lépett át.
 • Gulyás Gergely a Magyarországra érkező kínai rendőrökkel kapcsolatban elmondta, ha kínai rendőrök intézkedhetnének turistákkal szemben, az sértené a szuverenitást, de nem erről van szó, hanem olyan együttműködésről, ami például az osztrákokkal, szlovénekkel, szlovákokkal is fennáll közöttük. Szerinte ez egy túlzottan nagyra fújt ügy. Itt arról van szó, hogy amikor egy országból sok turista jön, és nehéz velük a kommunikáció, akkor szokott ilyen megállapodás köttetni az országok között. Magyar rendőrök is mennek külföldre, vagy osztrák, szlovén, szlovák rendőrök is jönnek Magyarországra.