Hírközpont – hírek

Családi háza van? – Tavasztól 100%-os felújításra pályázhat!

Családi háza van? – Tavasztól 100%-os felújításra pályázhat!

2018 tavaszától nagyon jelentős anyagi támogatást kapnak azok, akik családi házban élnek. Erről mindenkinek tudnia kell! Ne fussatok ki az időből, osszátok meg ismerőseitekkel is!

2018. tavaszától első sorban a családi házban élők beruházásainak támogatásával folytatódik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által működtetett Otthon Melege Program.

Szabó Zsolt azt nyilatkozta, hogy a tavaly indított programnál sokkal komplexebb fejlesztésre pályázhat a lakosság. A szigetelés mellett a fűtési rendszerek cseréjét is támogatja az állam.

Továbbá  nyílászáró cserére is lehetőség nyílik, ugyanis a keret kétszer akkora lesz, mint az idei  – a vissza nem térítendő támogatás aránya 40%-ról  90%-ra, bizonyos szociális rászorultság esetén pedig 100%-ra módosul.

Tekintve a feltételeket, butaság volna kihagyni a lehetőséget azoknak, akik családi házban élnek. Ilyen mértékű támogatásra hosszú évek óta nem volt lehetőség.

A kormány számára alapvető fontosságú, hogy olyan programokkal támogassa a családokat, amelynek köszönhetően a háztartások energiafelhasználása érzékelhető mértékben csökken. A 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program eddig közel 17 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást, melynek eredményeként mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

A legújabb alprogram célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása. Ennek során támogatható az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje, homlokzatok hőszigetelése, épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréje, illetve felújítása és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése).

Exit mobile version