Félszocpol – fél csok: jön a családi otthonteremtési kedvezmény 2015-ben

Félszocpol – fél csok: jön a családi otthonteremtési kedvezmény 2015-ben:

ujszocpol-2015-07-01tol-hírsztráda.jpg

A lakásépítési támogatás („szocpol”) kiterjesztése a használt ingatlanokra nagyon jót tehet a már egyébként is éledező lakáshitel-piacnak. Az új támogatási forma / Csok – családi otthonteremtési kedvezmény / ráadásul nem hozza lehetetlen helyzetbe a költségvetést sem.

Tovább élénkítheti a már lassan magára találó lakáshitel-piacot a lakásépítési támogatás („szocpol”) kiterjesztése a használt lakásokra is: az új támogatási forma ugyanis az eredetinél jóval szélesebb rétegeket érinthet, az elérhető összeg viszont nem elhanyagolható tényezőt jelenthet – főként vidéken – a lakáshitel felvételéhez szükséges önerő előteremtésében is.

Balog Zoltán , az emberi erőforrások minisztere a napokban jelentette be, hogy július elsejétől az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás használt lakás vásárlásához is igényelhető, minimum 700 ezer, legfeljebb 1,17 millió forint értékben. A tárca várakozásai szerint 10-11 ezer család juthat így lakáshoz, a program kiterjesztése pedig nagyjából négymilliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek.

A korábban „félszocpolként” emlegetett juttatás bevezetése főként vidéken lendíthet a szebb napokat is látott lakáspiacon. A fiatal házasok által leginkább keresett, 45-60 négyzetméteres lakásokhoz ugyanis ott – a kisebb városokban – 6-7 millió forintért is hozzá lehet jutni, így az félszocpollal elérhető összeg ott egyáltalán nem tekinthető elhanyagolhatónak. (Egy alap, négy éves lakás-takarékpénztári szerződés mellé téve az állami támogatást gyakorlatilag a teljes önerő előteremthető.)

Persze attól, hogy már az első hónapokban fiatal családok tízezrei igényelnék az új juttatást, nem kell tartani, hiszen ennél a támogatási formánál is több feltétenek meg kell felelni. A lakásépítési támogatásra vonatkozó feltételek szerint például az igénylő csak köztartozásmentes, adózó, természetes személy lehet, és az igénylőnek – pár esetén legalább az egyiküknek – legalább féléves munkaviszonnyal kell rendelkeznie.

A gyermekkel nem rendelkező párok emellett legfeljebb két gyermeket vállalhatnak, ha pedig nem teljesülnek a gyermekvállalásra (vagy egyéb körülményre) vonatkozó feltételek, akkor a támogatást vissza kell fizetni.
Bár az új konstrukció robbanáshoz biztosan nem vezet a piacon, hozzájárulhat ahhoz, hogy a kihelyezett lakáskölcsönök mennyisége jövőre is növekedni tudjon. Idén ugyanis már szinte biztosra vehető, hogy a lakáshitelpiac jobb évet zár a 2013-asnál. A jegybanki statisztikák szerint januártól augusztusig összesen 147,6 milliárd forintnyi forint lakáshitelt vettek fel a hazai háztartások, amely közel 60 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Sőt, az első nyolc hónap kihelyezései már megközelítették a tavalyi, éves teljesítményt, hiszen 2013 egészére vonatkozóan 151,1 milliárdos új lakáshitel-kihelyezést regisztrált az MNB. Különösen biztató emellett, hogy a tavaszi hónapokban már megközelítette – májustól pedig folyamatosan meg is haladta – a húsz milliárd forintot a a havi kihelyezés, amelyre igen régen nem akadt példa. Mindezek tükrében szinte biztosra vehető, hogy 2014 komoly növekedést hoz a piacon, viszont a 2015 második felében belépő félszocpol tovább javíthatja az összképet, még az idei évhez képest is.

Széles a választék

A jelenlegi állapot szerint a lakásvásárlást tervezők négy, állami támogatás mellett igényelhető konstrukcióból választhatnak. Az idén év végéig igényelhető, öt éven keresztül kiszámítható kamatfeltételeket biztosító támogatott forint lakáshitel jelenleg 6 százalék környéki kamat, és valamivel magasabb THM mellett érhető el. A fiatalok lakáshoz jutását elősegíteni hivatott, 2009 óta élő támogatott konstrukció csak új lakáshoz igényelhető, igen szerteágazó feltételek mellett. E két hitelkonstrukciót egészíti ki az egyszeri támogatást jelentő szocpol, illetve a lakás-takarékpénztári konsrukciók is elérhetők – immár négy szolgáltatónál – a piacon.

Be the first to comment on "Félszocpol – fél csok: jön a családi otthonteremtési kedvezmény 2015-ben"

Leave a comment