Ismét nyakunkon az üzemanyaghiány!

Ismét nyakunkon az üzemanyaghiány!

A Hamasz meglepetésszerű és brutális terrorcselekménye után Izrael kiterjedt háborút indított a terrorszervezet ellen a Gázai övezetben. Bár a háború elsőre egy távoli és lokális eseménynek tűnhet, nem ez lenne az első eset, amikor egy közel-keleti katonai konfliktus a világgazdaságot is komolyan érinti.

Ezzel nem csak az a baj, hogy sok ártatlan ember meghal hanem az is, hogy az egekbe szökik az olaj ár!

Október 7-én a Hamász terrorszervezet átfogó támadást indított Izrael ellen a Gázai övezetből. Miközben rakéták ezreit lőtték ki Izrael déli és középső részére, terroristák szivárogtak be több határmenti településre, ahol leírhatatlan pusztítást hajtottak végre a civil lakossággal szemben.

  • A halálos áldozatok száma már meghaladta az 1300-at;
  • több mint 3300 a sérültek száma;
  • legalább 150 embert pedig túszként hurcoltak el a Hamasz terroristái, nőket, gyerekeket és időseket, válogatás nélkül.

Ez a legnagyobb számú civil áldozattal járó terrorcselekmény az ország történetében, és a legtöbb zsidó áldozatot követelő nap a holokauszt borzalmai óta.

A Közel-Kelet és a kőolaj

A terrortámadást követően az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu háborús helyzetet rendelt el: több mint 300 ezer tartalékost mozgósítottak, az Izraeli Védelmi Erők pedig a déli területek megtisztítása után előkészítették Gáza teljes ostromát, hogy „eltakarítsák a Hamászt a föld színéről”.

Mindebből úgy tűnik, hogy Izrael Hamász elleni háborúja a korábbi gyors lefolyású összecsapásokkal szemben elhúzódó konfliktusnak ígérkezik, erre pedig a nemzetközi pénz- és nyersanyagpiac is hamar reagált.  Tehát szomorú tél elé nézünk ismét!

További friss híreket itt talál