Jöhet az uniós minimálbér, sokaknak hatalmasat emelkedhet a fizetése!

Jöhet az uniós minimálbér, sokaknak hatalmasat emelkedhet a fizetése!

Felháborítja a szakszervezeteket, hogy a kormány az igen szűkre szabott 7 napos társadalmi egyeztetésen kívül semmilyen hivatalos párbeszédre nem hajlandó az európai minimálbérről szóló irányelv átültetéséről, miközben az EU-s javaslat alapja egyebek mellett éppen az érdekképviseletek hatékony bevonása a folyamatba. Mivel a kormányjavaslat tartalmilag is igen messze van az elvárható minimumtól, a Magyar Szakszervezeti Szövetség átfogó szakmai javaslatot állít össze egy érdemi egyeztetéshez. Amennyiben a döntéshozók figyelmen kívül hagyják az érdekvédők elvárásait, a MASZSZ nemzetközi jogi segítséget kérhet az előírás betartatásához.
Megdöbbentek a Magyar Szakszervezeti Szövetséget alkotó tagszervezetek vezetői azon a javaslaton, amelyet a kormány az európai minimálbér hazai átültetésére állított össze, s „társadalmi vitára” átadta az érdekvédőknek, mindössze 7 napos online lehetőséget adva annak elemzésére, véleményezésére. Nemcsak az idő rövidsége, de a tartalom is felháborító, a javaslat ugyanis azt sugallja, hogy Magyarország már teljesítette is az EU-s előírást, miközben fényévnyire vagyunk attól – közölte Zlati Róbert.
A MASZSZ elnöke szerint a dokumentumban szinte nyoma sincs az egyeztetésre kijelölt fórumon, a VKF (Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma) ülésein korábban többször – nem csak szakszervezeti oldalról – hangoztatott elvárásoknak. Egészen ironikus, hogy az irányelv célja éppen a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek hatékony bevonása a folyamatba, ám ennek már most, az első lépésben sem sikerül megfelelni – hívta fel a figyelmet az elnök. A megküldött javaslatból a szakszervezetek arra következtetnek, hogy a kormány megtagadja, de legalábbis próbálja ügyesen kikerülni az átültetést, miközben jogi kötelezettsége végrehajtani azt.
A MASZSZ hamarosan átfogó javaslatot tesz az irányelv bevezetéséhez szükséges alapvető feltételekre, amelyek között a munkavállalók érdekei miatt hangsúlyos lesz – a nemzetközi elvárásoknak megfelelően – egyebek között a szakszervezetek megerősítése, jogaik biztosítása, ágazati kollektív szerződések megkötésének ösztönzése, a közbeszerzésekben, állami támogatásokból való részesülés szociális kötöttségének megerősítése, a munkaügyi ellenőrzések bővítése is.

Az elnök kijelentette, amennyiben a kormány továbbra sem veszi figyelembe a munkavállalói érdekeket az EU-s minimálbér átültetési folyamatában, a MASZSZ nemzetközi jogi segítséget kérhet az elvárások szerinti teljesítéshez.