Iskolakezdési támogatás 2017 >>> ingyen tankönyv, utalvány, pénz – ezek járnak!

By | 2017-04-12

Iskolakezdési támogatás 2017 >>> ingyen tankönyv, utalvány, pénz – ezek járnak!

Iskolakezdési támogatás 2017, kinek jár, feltételek, összege és igénylése

A munkáltatók által a munkavállalóknak adható cafeteria elem az iskolakezdési támogatás. Az szja lecsökkentése miatt 1 százalékkal kevesebb adót kell fizetni ezen cafeteria elem után. Az adót a munkáltató fizeti meg utána.

Napjainkban nem csak a munkaerőpiaci helyzet, az egyes korosztályokban és régiókban tapasztalható munkanélküliség, a nehéz gazdasági helyzet, valamint a fogyasztói árak alakulása nehezíti meg a családok boldogulását, hanem az is, hogy a fizetések nem követik megfelelő ütemben a mindennapokban beszerezni szükséges termékek árait. Mindez természetesen befolyással van a gyermekvállalási kedvre is, hiszen jól tudjuk, hogy az iskoláztatás még akkor is igen komoly összegekbe kerül, ha a felsőoktatási költségekről nem is beszélünk.

A folyamatosan változó jogi háttéranyag, valamint a kormány döntései igyekeznek szem előtt tartani a gyermekek iskoláztatásának megkönnyítését a családok számára, s teszi ezt többek között a cafeteria elemként adható iskolakezdési támogatással.

Bár ezt a lehetőséget 15 +14 %-os járulékfizetési kötelezettség terheli, ennek ellenére is kedvező marad a munkaadók és a munkavállalók számára is. Az adó alapja a juttatás értékének 1,19 szerese, melyből 15% szja-t és a 14 százalékos EHO-t vonják (mivel az egészségügyi járulék két kulcsossá vált 2017.01.01.-től, így maradt a 14 és a 27%-os eho. ezért nem kell fizetni a kamat után 6%-os eho-t pl.) A cafeteria keret felhasználásának eldöntésekor kerül sor annak megválasztására, hogy a munkavállaló igényli-e ilyen formában a juttatást. A kedvező adó-, és járulékfizetési feltételek miatt a bérjellegű kifizetéseknél jobban megéri az iskolakezdési támogatás a munkaadó számára, így valószínűleg idén is egyre többen döntenek majd mellette.

Összegét tekintve a bruttó minimálbér 30 %-ának erejéig adható, vagyis az idei évben 38.295.- forintot jelent ez majd a családok számára, melyet gyermekenként, évente egyszeri alkalommal, mindkét szülőnek adhatnak a munkaadók. A juttatást szeptember hónapban osztják ki a jogosultaknak. Az utalvány formájában kapható cafeteria elem felhasználási köre szigorúan szabályozott, kifejezetten az általános-, és középiskolás gyermekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruházati termékek vásárolhatóak belőle, méghozzá hazánk körülbelül 14 000 üzletében.

Fontos tudnivaló, hogy dönthet úgy a munkáltató, hogy mindkét szülő kap iskolakezdési támogatást, akár abban az esetben is, ha ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Feltétel az is, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult. Az utalvány felhasználható a már említett célokra a tanév első napját megelőző 60. naptól egészen az érintett naptári év utolsó napjáig.

Családosként mindenképpen érdemes kihasználni azokat a lehetőségeket, melyeket a törvény adta keretek lehetővé tesznek, hiszen tény, hogy az általános-, és középiskolai költségek is igen magasak lehetnek. A tankönyvek, a plusz órák, a szükséges eszközök mind-mind pénzbe kerülnek, és az árakat figyelve sajnos egyre többe. Bár tény, hogy a többgyermekes családok támogatás terén is jobban járnak, de ez még korántsem jelenti azt, hogy a megélhetés azon a szinten lenne biztosított, ami ideális a család számára. A bérszínvonalat tekintve is komoly problémák adódhatnak, ha például az egyik szülő ideiglenesen munka nélkül marad. Különösen érvényes ez azokra, akik alacsony szakképzettséggel rendelkeznek, vagy hazánk munkavállalás szempontjából előnytelen régióiban élnek.

1 gyermek után >>> 38.295 forint
2 gyermek után >>>> 76.590 forint
3 gyermek után >>> 114.885 forint
4 gyermek után >>> 153.180 forint

Az iskolakezdési támogatás, mint választható cafeteria elem nagy segítséget képes nyújtani az olyan helyzetben levő családoknak, akiknek egyébként problémát okozna a tankönyvek, vagy az alapvető tanszerek beszerzése. Munkaadójánál tájékozódhat a lehetőség részleteiről, de akár online is megismerheti a témát érintő aktualitásokat, hogy azokat előnyére fordítva a lehető legjobban ki tudja használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

5 + 6 =