OSSZÁTOK MEG  >>>  100 EZER FORINT EGYÖSSZEGŰ PÉNZTÁMOGATÁST KAPHATNAK SOKAN AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL

Százezer forint önkormányzati ajándékot kaphatnak sokan az önkormányzattól csak sajnos nem tudnak róla! Ha nem igénylik, akkor nem adják oda! Sokszor csak kérni kell és már adják is!

Sokaknak  érdemes tájékozódni, hogy milyen támogatásokat kaphatnak az önkormányzattól, ahova tartozik, az önkormányzatok maguk is eldönthetik rendeletben, hogy milyen kedvezményeket adnak. Egyes településeken, például kedvezményes uszodabérletet adnak, máshol karácsonyi pluszpénzt adnak az idős embereknek. A cikkben fővárosi kerületekben nézett körül a Pénzcentrum munkatársa, hogy milyen támogatásokra számíthatnak a nyugdíjasaik.

Az önkormányzatoknak joguk van  saját hatáskörben eldönteni,  hogy  milyen élethelyzetekben nyújtanak települési támogatást a rászoruló időseknek.   Ilyen címen számos körzetben támogatják az ott élő, hátrányos anyagi helyzetben lévő nyugdíjasokat.

A Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma külön számon tartja, hogy ilyen szempontból melyik önkormányzatok teljesítenek a legjobban. Az előző évekhez sokkal több, közel 100 intézmény pályázott az Idősbarát Önkormányzat Díjra. Természetesen  a díjat minden évben az az önkormányzat kapja meg, az idős lakosai fizikai és szellemi frissességének megtartásához és a nemzedékek együttműködésének erősítéséhez a legnagyobb mértékben járul hozzá.

Nem mindegy, hol lakunk

A támogatások nagyon változatosak és sok függ attól, hogy melyik önkormányzathoz tartozik valaki. Például számos támogatási formát találhatunk budapesti önkormányzatok támogatási lehetőségei között:

 • élelmiszertámogatást,
 • krízistámogatást,
 • temetési támogatást,
 • adósságkezelési támogatást
 • oltási támogatást,
 • gyógyszertámogatást
 • lakásfenntartási támogatást,
 • lakás-helyreállítási támogatást,
 • jövedelempótló rendszeres támogatást,
 • uszodabérlet támogatást,
 • karácsonyi élelmiszertámogatást,
 • életkortól függő egyszeri támogatást is.

Természetesen az egyes önkormányzatoknál még vannak egyéb támogatások is, lássunk néhány támogatást és annak feltételeit, kérvényezési módját.

100 ezer forint a születésnapra

A XIII. kerületi önkormányzat adja az egyik legérdekesebb támogatási lehetőséget a nyugdíjasoknak., azoknak a kerületi lakosoknak, akik betöltötték a 90. vagy a 95. életévüket  20 ezer forint egyszeri támogatást kapnak. A 100, életévüket betöltő idősek 100 ezer forint egyszeri  támogatást kapnak.

A III. kerületi önkormányzat is  ugyanekkora összeggel, virággal és üdvözlőlappal köszönti a 100. életévüket betöltött nyugdíjasait.

Ha kevesebb nyugdíjat kapnak, mint az átlagnyugdíj…

Azok a kerületi öregségi nyugdíjasok, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a kerületi átlagnyugdíjat, a XIII. kerültben decemberben  5 000 ezer forint egyszeri támogatást kapnak, A kerületben lakó nyugdíjasoknak átlagos ellátása igen magas: 147 024 forint, ami  magasabb, mint  az országos átlag.

Gellért Lajos, a XIII. kerület sajtóreferense a következő nyilatkozatot tette:”Még mindig azt tapasztaljuk, hogy az idősekre – általánosságban is jellemző – takarékoskodás jelen van mindennapi életükben. Évente végzett felméréseink szerint legtöbbet a lakhatásra, majd gyógyszerre és élelmiszerre költenek. Többségük csak végső esetben kér pénzbeli támogatást”.

Fűtésre 3 000 forint

Számos támogatás mellett a VII. kerületi Erzsébetvárosi Önkormányzattól fűtési támogatást is igénybe vehetnek , a lakhatás biztonságának megőrzése érdekében a kerületben élők. Az igénylés  alapfeltételei közé tartozik, hogy a lakás tulajdonosa vagy bérlője 65 évesnél idősebb legyen, és életvitelszerűen a kérelemmel érintett lakásban éljen,  egyedülállóként nem haladhatja meg az érvényes öregségi nyugdíj 280 százalékát a havi jövedelme.  Az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg két személyes háztartásban az érvényes öregségi nyugdíjminimum 220 százalékát. Havi 3000 forint a fűtési időszakban ( november, december, január, február, március) a támogatás.

 

Autóval az orvoshoz

Az Idősbarát Önkormányzat díjat 2013-ban Józsefváros Önkormányzata nyerte, és jelenleg is kiemelt figyelmet fordítanak a kerület időseire. A települési támogatások mellett, még számos formában próbálják megkönnyíteni  az idősebbek hétköznapjait. Egyik például az Időspéntek szolgáltatás, amelynek keretében az idős emberek autóval és egy segítővel együtt tudnak eljutni az orvoshoz. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működik az egészségük érdekében, valamint az orvoshoz jutás gyorsítására

 

Élelmiszerutalvány karácsonykor

Évente egy alakalommal 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kaphatnak a  XXIII. kerületben lakcímmel rendelkező idősek, a jövedelmi helyzetüktől függetlenül, de ezt   külön igényelni kell. Az adott év októberének első napjától, november második napjáig lehet írásban benyújtani az élelmiszerutalvány iránti kérelmet, egy   erre rendszeresített formanyomtatványon. A megállapító határozat kiküldését követően az utalványok felvételére az Önkormányzat házipénztárában van lehetőség.

Az igénylés fontos feltétele, hogy a kérelmet azok adhatják be, akik a már a benyújtás időpontjában betöltötték a 75. életévüket és már 2 éve legyen állandó bejelentett lakóhelyük és életvitelszerűen a kerületben éljenek..

Burgonya akció

Az idősek szociális étkeztetésére jelentős összeget fordít a III. kerületi önkormányzat sok más támogatás mellett. Saját forrásból 2016-ban 35 822 ezer Ft-ot költöttek étkeztetésre.

A kerületi burgonya akciót ezen felül az önkormányzat minden évben megrendezi, ennek  keretében  a nyugdíjasok juthatnak kedvezményesen egy zsák burgonyához. Erre 2016-ban az önkormányzat 43 millió forintot költött.

Oltási támogatás

Az I. kerületi Budavári Önkormányzat részben átvállalja az egészségügyi megelőzést szolgáló védőoltások költségeit. Például a pneumococcus védőoltás teljes költségét vállalja. A támogatás feltétele, a betöltött 80. életév, és, hogy a támogatott életvitelszerűen a kerületben éljen.

Az oltási támogatás iránti kérelmet két példányban a háziorvos védőoltásra tett javaslatával együttesen, zárt borítékban a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Csoportjához kell eljuttatnia a jogosultnak  egy  erre rendszeresített formanyomtatványon.

Vélemény, hozzászólás?