100 ezer forint iskolakezdési támogatást kapnak a külhoni diákok, a Magyaroknak nem jut!!!

100 ezer forint iskolakezdési támogatást kapnak a külhoni diákok, a Magyaroknak nem jut!!!

100 ezer forint iskolakezdési támogatást kapnak a külhoni diákok, a Magyaroknak nem jut!!! Szeptember 4-én kezdődött a megemelt összegű, bruttó 100 ezer forint értékű oktatási-nevelési és hallgatói támogatás utalása, amelyre azok a külhoni magyar gyerekek és fiatalok jogosultak, akik tanulmányaikat a szomszédos országokban magyar nyelven végzik – közölte a Nemzetpolitikai Államtitkárság írja hitel és pénzügyek fóruma.
A Szülőföldön magyarul program (közismert nevén oktatási-nevelési támogatás) bevezetéséről még az első Orbán-kormány idején született döntés. A státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől biztosítják a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást azoknak a külhoni magyar gyerekeknek és fiataloknak, akik tanulmányaikat szülőföldjükön – a szomszédos országokban – magyar nyelven végzik.
A program célja, hogy ösztönözzék a külhoni szülőket, gyermekeiket magyar oktatási intézménybe írassák, hisz azok a gyermekek, aki magyar óvodába, iskolába járnak, sokkal nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat.

A program keretében évente mintegy 220 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesül oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásban. A juttatás összege a korábbi évi bruttó 22 400 forintról évi bruttó 100 ezer forintra emelkedett valamennyi korcsoport számára. A támogatások kifizetése – amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a külhoni partnerszervezetek bonyolítanak – szeptember 4-én hétfőn indult el a szlovákiai támogatások első ütemének utalásával és a következő hetekben több ütemben valamennyi külhoni régióba megérkezik. MTI