Ezeknek a családoknak nem jár a családi pótlék és a családi adókedvezmény 2023 Júliustól!

Ezeknek a családoknak nem jár a családi pótlék és a családi adókedvezmény 2023 Júliustól!

Azoknak a családoknak, akiknek a gyermeke ebben a tanévben érettségizett, már nem jár családi pótlék és családi adókedvezmény sem.

Júliustól nagy változás jön több tízezer család életében: a Magyar Államkincstár az érettségiző gyermek után ugyanis a következő hónaptól már nem fog családi pótlékot utalni. A szülőknek a családi pótlékot csak a tanév végéig vagyis június végéig folyósítják – számolt be róla a napi.hu.

Pontosabban a jogszabály szerint családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára 16 éves korig jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.
Annak a szülőnek, akinek most érettségizett a gyermeke, egy módosított nyilatkozatot kell leadnia, amiben a változás dátumaként 2023. július 1-ét kell feltüntetni – nyilatkozták a lapnak az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. adószakértői.

Hozzáteszik, hogy a nyilatkozatban meg kell jelölni, hogy az érintett gyermek után már nem jogosult a kedvezményre, majd a dokumentumot a július havi számfejtés előtt el kell juttatnia a munkáltatónak. Fontos tudni, hogyha valaki nem mondja le a családi kedvezményt, akkor jogosulatlanul veszi azt igénybe. Emiatt adóhiánya keletkezik, amit az éves adóbevallás során rendezni kell, 10 ezer forintnál magasabb kedvezmény esetén 12 százalékos különbözeti bírságot kell fizetni.

A családi pótlék összege változó, attól függ, hány gyermeket nevelnek a családban és attól is, hogy egyedül neveli-e a szülő a gyermekét vagy sem. A legalacsonyabb összeg 12 200 forint, 2022-ben az átlaga 23 769 forint volt írja a Hitelforum.hu cikke.