Iskolakezdés pénteken: Erről fontos tudni!

Iskolakezdés pénteken: Erről fontos tudni!

Iskolakezdés 2023: támogatás

Iskolakezdési támogatást évente egyszer igényelhetünk. Abban az esetben jár, ha jogosultak vagyunk családi pótlékra is. A támogatást július 31. és december 31. között igényelhetjük. A támogatást felhasználhatjuk ruhára, könyvre és taneszközökre. A támogatás és igénylés részleteiről itt írtak korábban.

Egyéb igénybe vehető támogatások iskolakezdéshez

Az iskolakezdéssel járó többletkiadások nagy érvágást jelentenek minden család számára. Nézzünk utána, hogy milyen plusz támogatások vehetők igénybe a helyi önkormányzatoknál. Bizonyos kerületekben és településeken egyszeri pénzbeli támogatást vagy vásárlási utalványt adnak a családoknak iskolakezdéshez. Van, ahol teljesen felszerelt iskolatáskát vagy tanszer adományokat is kaphatunk az önkormányzattól. Amennyiben jogosultak vagyunk gyermekvédelmi kedvezményre, akkor kedvezményes vagy ingyenes étkezést és tankönyvet is igényelhetünk.


Mentális felkészülés az iskolakezdésre

Augusztus utolsó hetében érdemes az egész tanévre előre gondolkodnunk és terveznünk. Lelkileg könnyebbé teszi a felkészülést, ha átlátjuk az egész tanévet: mikor lesznek a szünetek, mikor várhatóak az osztálykirándulások és az ezzel járó többletköltségek.

Milyen kiadásokkal tervezzünk az év során? Mennyibe kerülnek a különórák és az osztálypénz havonta? Írjuk fel, készítsünk táblázatot az előre látható kiadásokról.

Segítsük a lelki hangolódást

A nyár utolsó hetében kezdjünk el lelkileg is hangolódni az iskolára. A nyári szabadság és laza napirend után éles váltás szeptember 1-től időre kelni, pontosan érkezni az iskolába és a nap nagy részét a tanteremben tölteni. Vonjuk be a gyerekeket a tanszerek beszerzésébe, közösen alakítsuk ki vagy rendezzük át a tanuló sarkot, válogassuk át a régi tanszereket együtt. Sokat segíthet, ha a praktikus teendőkön túl sokat beszélgetünk a gyerekekkel, hogy mit várnak nagyon vagy milyen félelmeik vannak az iskolával kapcsolatban.


Egészségügyi szempontok

Főként kisiskolás korban, illetve az első osztály megkezdése előtt fontos, hogy ne érje tanulásbeli hátrány a gyereket egy esetleges látás-vagy hallásprobléma miatt. Sokszor az iskolában derül ki, hogy rossz a gyerek szeme vagy hallása, amikor lemarad a tanulásban vagy problémát okoz számára odafigyelni. Fontos tudni, hogy akár egy fogászati probléma is okozhat hangképzési zavart, hátráltatja a beszédfejlődést. Érdemes fogorvoshoz is ellátogatni az iskolakezdés előtt.

Iskolai szünetek, Szombati tanítási napok – itt a Tanév rendje 2023/2024-évre!