Zseniális! Tégy egy pár babérlevelet a ház minden sarkába! Hogy miért? Mutatjuk:

Zseniális! Tégy egy pár babérlevelet a ház minden sarkába! Hogy miért? Mutatjuk:

A kemény, kitines páncélú csótányok láttán gyakran összeszorul a gyomrunk, hiszen senki sem szeret olyan környezetben élni, ahol jelen vannak ezek az emberi szemnek gusztustalannak tűnő bogarak. A megjelenésükről mi is tehetünk, hiszen ha nem takarítunk rendesen, akkor hamar ellephetik a lakásunkat, hiszen számukra ezzel megfelelő életkörülményeket teremtünk.

A csótányoknak mintegy 4600 faja él a bolygón, legtöbbjük a szabadban, de egyes fajok sikeresen alkalmazkodtak az ember által kreált környezethez, és remekül érzik magukat otthonainkban.

Van azonban pár természetes és kémiai fegyver is, amellyel megszabadulhatunk a kis ocsmány bogaraktól.


1. Babérlevél

A babérlevél csípős illatát mi szeretjük, de a csótányok már kevésbé. Zúzzunk össze pár levelet, és szórjuk meg a csótányfészek környékét. Pár nap múlva az egész család odább áll.

2. Rendszeres takarítás

Ez a legegyszerűbb, hiszen ha nem halmozzuk fel a mosatlant, és a szemetet is levisszük 48 órán belül, a csótányok nem találnak semmi ennivalót a konyhában, így tovább fognak állni, és egy rendetlenebb lakást választanak majd. Porszívózzunk rendszeresen, és az egyszer használatos zsákot azonnal hajítsuk ki, hiszen a lárvák különben kikelhetnek benne. A sepregetés sem segít, hiszen a lárvákat csak még nagyobb területen szórjuk majd szét. A csótányok a meleg, nedves helyeket kedvelik, és egy példány akár félévig is elélhet.


3. Rovarirtó szerek

A szaküzletekből, de az egyszerű sarki boltból is beszerezhetjük a rovarirtó szereket. Kövessük a használati utasítást, és fújjuk be a problémás területeket, főként a meleg, nyirkos részeket, ahol előszeretettel vernek tanyát a csótányok. Azonban a gyermekeket és a házi kedvenceket tartsuk távol, míg a fertőtlenítés, irtás zajlik.

4. Rovarcsapdák

Ezek a termékek is a kereskedelemből szerezhetők be, legtöbbször egy kartonlapra kell némi ragasztót szétkenni, majd azután egy csalit is rá kell tenni, ami odavonzza a bogarakat. A csapdát oda kell elhelyezni, ahol nagyobb a csótány-forgalom. Addig kell alkalmazni ezt a ragadós módszert, amíg megszűnik a probléma.

5. Mérgező csali

Ez a csótányok számára vonzó csali olyan gélszerű anyagot tartalmaz, amely mérgező és végzetes a bogarakra nézve. Két hét alatt képes az egész csótánykolóniától megszabadítani. A csalit is arra a helyre kell tenni, ahol a csótányok gyakran előfordulnak. Ilyen a szemetes, a szellőzők, a kagyló alatti, mögötti terület stb.


6. Levendula illóolaj

Ez már nem egy mérgező megoldás, sokkal környezetkímélőbb eljárás. A levendula olaját általában egy rovar, bogár sem szereti, ezért ha egy vattapamacsra rácsöppentünk 6 cseppet az olajból és bedörzsöljük a csótány-veszélyes helyeket, és a pamacsot is otthagyjuk, akkor ez riasztani fogja a kis kártevőket. Ugyanez az eljárás az eukaliptusz illóolajjal is. Ha nincs illóolajunk, megteszi az ecetes vatta, azzal is kenjük be a környéket, egy nap többször is, ha kell.

7. Szódabikarbóna és cukor

Egyenlő arányban kell összekeverni szódabikarbónát és a cukrot, ezzel majd hintsük meg a kényes területet. A csótányok megeszik a cukros készítményt, de a szódabikarbóna reakcióba lép a gyomorsavukkal és végzetesen felpuffadnak majd tőle.