FIGYELEM! MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR 2 OKJ KÉPZÉST VÉGEZHET EL INGYEN! MUTATJUK A KÉPZÉSEK TELJES LISTÁJÁT!

FIGYELEM! MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR 2 OKJ KÉPZÉST VÉGEZHET EL INGYEN! MUTATJUK A KÉPZÉSEK TELJES LISTÁJÁT!

OKJ tanfolyamok, képzések ingyen – Ön is szerezhet teljesen ingyen okj végzettséget? MINDEN, ami fontos röviden, tömören!
OKJ ingyen – ki szerezhet teljesen ingyen okj végzettséget? MINDEN, ami fontos egy helyen!

Kik szerezhetnek ingyen OKJ-s végzettséget? – Tudnivalók egy helyen

Mielőtt OKJ szakmát választasz, fontos, hogy tudd az alábbiakat:

Iskolarendszerű képzésben, nappali tagozaton:

Akkor ingyenes, ha nincs államilag támogatott OKJ-s végzettséged, és 1993-ban vagy utána születtél.

Esti tagozaton:

Korhatár nélkül ingyenes az OKJ iskolarendszerű képzés, ha legfeljebb 1 államilag támogatott OKJ-s végzettséggel rendelkezel. Befejezetlen végzettség nem számít, azaz ha tanultál OKJ képzésen/iskolában, de nem szerezted meg a végzettséget, nincs bizonyítványod róla, akkor jogosult vagy az ingyenes esti képzésre.

OKJ tanfolyamok esetén a képzés rendszerint fizetős. Mégis lehet, hogy jobban jársz ezzel, mert sok esetben rövidebb idő alatt lehet meg a végzettséged és el is kezdhetsz dolgozni választott szakmádban.

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül az elsőt ingyen szerezhetitek meg. De vajon mi van akkor, ha elmúltatok már 21 évesek vagy ha már van diplomátok? És mi a különbség a tanfolyam és az iskolarendszerű képzés között? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan járhatok ingyenes OKJ-re?

Ha még nem múltatok el 21 évesek, akkor nappali tagozaton – a szokásos reggel 8-tól délutánig tartó iskolaidőben – járhattok ingyenesen, ha már idősebbek vagytok, akkor esti és levelező tagozatra jelentkezhettek, iskolarendszerű képzésre. A képzéseket a 2014-es jegyzékben találjátok.

Már elmúltam 21 éves, estit vagy levelezőt válasszak?

Nagyon fontos különbség, hogy a levelező tagozatos diákigazolvány sokkal kevesebb kedvezményre jogosít, például nem kapjátok meg a 90 százalékos busz- vagy vonatbérletet az iskola és a lakhelyetek között. A diákigazolvánnyal járó kedvezményekről itt olvashattok bővebben.

Az estis diákkal tehát minden jár, ami egy nappalis diáknak?

Nem egészen, estin már nem jár a családi pótlék, az árvaellátás, és az egészségügyi biztosítást is magatoknak (vagy ha dolgoztok, akkor a munkáltatónak) kell állnotok. 6930 forintot kell fizetnetek, ha nem tanultok tovább.

Felnőttképzés és felnőtt oktatás – mi a különbség közöttük?

Bizonyára már hallottunk mindkét szót. De lehet, hogy nem is gondoltuk, hogy milyen nagy különbségeket foglalhat magába e két kifejezés. Most itt az ideje, hogy megnézzük, hogy mit is takar az egyik illetve a másik fogalom.

Felnőttképzésnek azokat a tanfolyamokat nevezzük, melyek iskolarendszeren kívüli képzésnek minősülnek, a felnőttoktatás kategóriájába pedig azokat a képzéseket soroljuk, melyek iskolarendszerű képzésben sajátíthatóak el. Az előbbi minden esetben önköltséges, tehát fizetnünk kell érte, az utóbbi azonban államilag finanszírozott. Viszont a felnőttképzés előnye, hogy nem találkozunk semmilyen töltelék tantárggyal, így jóval rövidebb idő alatt elvégezhető, mint a felnőttoktatásban meghirdetett szakma, mivel ez ugyan tandíjmentes (és még diákigazolvány is jár hozzá), viszont a képzési idő is kitolódik. Ráadásul nem is minden szakma végezhető el felnőttoktatásban.

Felnőttképzést egyébként csak az az iskola indíthat, amelyik a felnőttképzést folytató intézvények nyilvántartásában szerepel. Ma már minden munka elvégzéséhez szükség van szakképesítéshez vagy legalább egy rövid tanfolyam elvégzéséhez. Persze régen egy szakmával vagy érettségivel elboldogulhattunk: ha bolti eladó szakmát kapott, akkor bolti eladó lett, ha hentesként végzett, hentes lett. Akár a nyugdíjig. Sok munkához a 8 elemi is elegendő volt kellő szorgalommal. Néhány évvel ezelőtt azonban mindenki egyetemekre és főiskolákra akart menni, óriási lett a túlképzés. A ’90-es évek elején megjelentek az OKJ-s tanfolyamok, amik hamarosan egyre népszerűbbek lettek. Az, aki nem jutott be főiskolára, aki nem is akart, aki csak egy biztos szakmát szeretett volna, aki felnőttként ismét tanulásra szánta magát, az örömmel vette az OKJ-s képzések létrejöttét. Ma már egyre többen választják a diploma helyett a biztos megélhetést nyújtó, piacképes szakma megszerzését, mert így gyorsabban önállóvá válhatnak.