Jogsipánik – a rendőrök sem értik a jogszabályt >>> Ezért büntetnek hamarosan!

Jogsipánik – a rendőrök sem értik a jogszabályt >>> Ezért büntetnek hamarosan!

Zavar van a jogosítvány érvényességének megállapításában – írja a Magyar Nemzet.

Előfordul, hogy a közúti ellenőrzésnél akkor is figyelmeztetnek a rendőrök, ha a jogosítvány még akár fél évig is érvényes – írja a Magyar Nemzet. A január óta hatályos jogszabály a vezetői engedély érvényességét a tulajdonos születési dátumához köti, ám ha ez az ellenőrzés idején elmúlt, a rendőröknek nehézséget okoz értelmezni a jogszabályt.

Az előírás valóban a születésnaphoz köti a lejárati időt, de nem írja felül az érvényes lejárati időt, a rendelkezés csak az új vagy lejárt okmányok érvényességére vonatkozik, azaz a dokumentumon lévő dátumot kell figyelembe venni.

Időzített hosszabbítás

Megújított jogosítvány esetében előfordulhat, hogy hónapokat, akár egy évet is elveszíthet a tulajdonos az érvényességi időből, mert a rendszer a határidőn belüli utolsó születési dátumhoz igazítja az érvényességi időt. Ezért érdemes a születésnap közeli időpontban megújítani a lejárt jogosítványt.

A Magyar Nemzet megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy a közúti ellenőrzést végző rendőrök megfelelő tájékoztatást kaptak-e a jogszabály változásáról, de lapzártáig nem kapott választ.

Be the first to comment on "Jogsipánik – a rendőrök sem értik a jogszabályt >>> Ezért büntetnek hamarosan!"

Leave a comment