Minden lépésedet figyeli a Facebook >>>

Minden lépésedet figyeli a Facebook neked is >>>

Nemrég kiderült, hogy a Facebook 87 millió felhasználó adatait osztotta meg a Cambridge Analytica nevű adatelemzési céggel, ennek kapcsán sokunkat érdekelheti, hogy pontosan milyen adatokat tárol rólunk a népszerű közösségi oldal. Van lehetőség ennek megtekintésére, mindössze egy gombnyomásba kerül.

Régóta elérhető már a Facebook adatlekérő funkciója, melynek igénylését a Beállítások (angolul Settings) menüpontban érhetünk el, a profilunk aktiválására utasító funkció alatt. Az igénylés benyújtásához csak egy jelszó szükséges, ezután rövidesen elküldi a teljes adatcsomagunkat e-mail címünkre a közösségi oldal. Figyelem, ez az adatcsomag akár több gigabyte-os is lehet.

Miután kinyitjuk a csomagot, megdöbbenhetünk rajta, hogy mennyi mindent megjegyzett rólunk a Facebook. Elérhető többek közt:

  • minden olyan adat, amit profilunkon megadtunk, függetlenül attól, hogy ez nyilvános-e vagy sem, beleértve az e-mail címünket, lájkolt oldalainkat, csoportjainkat és azt, hogy milyen eseményeken vettünk részt,
  • bizonyos esetekben ismerőseink minden elérhetőségét, beleértve a telefonszámaikat, e-mail címüket,
  • hogy mikor, honnan jelentkeztünk be a közösségi oldalon, milyen IP-címről, milyen böngészőből – vagyis a helyzetünket is figyeli a platform,
  • minden üzenetváltás, az itt megosztott képek, videók, hangüzenetek,
  • de még az is elérhető, hogy milyen reklámokat kattintottunk és mikor.

Ha ezek egy adatelemző cég kezébe kerülnek, lényegében bárkiről könnyedén kiderítik, hol él, hogy telik egy átlagos napja, miket kedvel, miket nem kedvel, miket kattint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük