Minimálbér 2023: Megjöttek a pontos számok, ennyi lehet jövőre a fizetésünk, nagyon jó hír érkezett!

Minimálbér 2023: Megjöttek a pontos számok, ennyi lehet jövőre a fizetésünk, nagyon jó hír érkezett!

Országszerte megkezdődtek a minimálbértárgyalások: a szakszervezetek minimumelvárása az inflációval megegyező mértékű emelés, amibe talán még a munkaadók is belemennek, ha nem változik meg drasztikusan a munkaerőpiaci helyzet a következő hónapokban – számolt be az origo.hu
Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondása szerint elkezdett körvonalazódni egy konszenzus a szociális partnerek között a minimálbér tárgyalások kapcsán. A munkavállalói oldal szerint az inflációnál kisebb mértékű növekedést nem tudnak elfogadni, amit a jelek szerint a munkaadók is elfogadnának.

A tárgyalások legnagyobb kérdése azonban az infláció mértéke, hiszen erről pontos adatot sem a Pénzügyminisztériumtól, sem a Magyar Nemzeti Banktól nem kaptak a partnerek. A jegybank szeptemberi inflációs jelentését tudják így alapul venni, ami 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést jósolt.

Ha ezeket a számokat vesszük figyelembe, akkor jövőre legrosszabb esetben is bruttó 223-228 ezer forint lenne a minimálbér, míg a garantált bérminimum összege 290-296 ezer forintra emelkedne.
A munkaadók Palkovics Imre elmondása szerint egyedül akkor elégednének meg ennél kisebb mértékű emeléssel, ha nagyon fenyegetne a munkanélküliség.

Nyilvánvaló, hogy önként és dalolva nem engedhetik a létminimum alá a minimálbér nettó tartalmát, ez egy sarokpontja a megállapodásnak – tette hozzá a szakszervezeti vezető. Forrás