Sim kártya adategyeztetés >>> Rossz hír: évente kell azaz jövőre ismét mehetünk!

Már csak néhány nap, és elnémulhat a kártyás mobilok egy része. Aki fellélegzett, hogy már túl van a regisztráción, annak sem árt tudni: ez az egész évente megismétlődik majd. Néhány konkrét tapasztalat alapján azt tanácsoljuk mindenkinek, ha az adategyeztetés sikeres bejezéséről nem érkezett semmilyen visszajelzés, inkább ne dőljön még hátra.

Bementem az ügyfélszolgálatra a gyerek mobilja miatt, az ügyintéző azt mondta, mindent elintéztünk, a napokban azonban kiderült, a szám a rendszerben még azonosítatlanként szerepel – jelezte egyik olvasónk. Más arról számolt be, hogy a három szám közül (ezek szintén gyerekeké) egy valahogy kimaradt a „szórásból”. Nem árt tehát résen lenni, ha valaki nem akar néhány nap múlva süket telefonnal szembesülni. Volt, aki azt mondta: csak akkor biztos a siker, ha megérkezik a visszaigazolás.

A Telenor igyekszik „megédesíteni” ezt a procedúrát. Aki időben elvégzi az adategyeztetést, a hálózaton belül ajándék 20 percet és 500 megabyte adatmennyiséget kap – egy héten belüli felhasználással. A Magyar Telekomnál a „korlátlan hétvégi beszélgetés” jelzés azt jelenti, hogy két napon keresztül lehet hálózaton belül (ebbe a vezetékes is beleértendő) beszélgetni.

A feltöltőkártyás előfizetőknek a mobilszolgáltatóknál az idén június 30-ig kell azonosítaniuk magukat. Aki ezt nem teszi meg, annak elvben nem csak az előfizetése, hanem a feltöltött pénze is elvész. Korábban már több szolgáltató is jelezte, hogy szükség lenne a határidő módosítására (elsősorban azért, mert a regisztrációra szolgáló központi rendszer sokáig akadozott). A Vodafone az év végéig, a Telenor pedig októberig vagy legalább szeptemberig szerette volna meghosszabbítatni az adategyeztetési határidőt.

A hatóság átdobta a labdát a szolgáltatók térfelére

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) meglehetősen sajátosan viszonyul a kérdéshez. Az MTI érdeklődésére közölték: a határidő esetleges meghosszabbítása a törvényalkotó feladata, de a hatóságnak nincs tudomása arról, hogy ilyen intézkedés készülne. Ismételten hangsúlyozták viszont, hogy jogi akadálya nincs annak, hogy a szolgáltatók új szerződés keretében a határidő lejárta után visszaadják az ügyfeleknek megszűnő előfizetéseik hívószámát és egyenlegét, ha a személyazonosság igazolása megtörtént. A labdát tehát a mobilosokhoz pattintották. Ha valakire, inkább rájuk haragudjanak a kártyás előfizetők.

NMHH: ha az adategyeztetés sikeres, akkor az előfizetőnek legközelebb a nyilatkozattételhez képest egy év múlva kell majd ismét egyeztetnie adatait a szolgáltatóval. Egyéb részleteknek, az erre vonatkozó jogszabályoknak itt nézhet utána.

A Telenor az MTI-nek most ismét kifejtette, hogy a június 30-i határidőig fennmaradó idő nem lesz elég ahhoz, hogy mindenki elvégezze a törvényben előírt adminisztrációt, adategyeztetés híján pedig kötelező lekapcsolni a feltöltős SIM-kártyákat. A társaság azonban biztosítja ügyfelei számára, hogy új szerződéssel 60 napon belül ezt követően is visszakapják a korábbi hívószámukat és egyenlegüket. Hatvan napon túl az egyenleg már nem állítható vissza, de a hívószámot 2018. február 28-ig még vissza tudja adni a Telenor – írták. Megjegyezzük, mindennek a szolgáltató honlapján nincs nyoma. Ott még mindig elnémulásról, és az egyenleg elvesztéséről tájékoztatnak.

Ugyanez a helyzet a Magyar Telekomnál. Pedig az MTI-nek ez a cég is arról írt, hogy a Domino ügyfelei a június 30. után kötött előfizetői szerződésükhöz visszakaphatják korábbi hívószámukat és fennmaradt egyenlegüket abban az esetben is, ha elmulasztják az adategyeztetést. A Vodafone egyelőre nem nyilatkozott a kérdésben.

Előbb-utóbb biztos sikerül befejezni az idén ezt a nagy menetet. Aki azonban arra számít, hogy ezzel vége, az téved. A jogszabály ugyanis azt is előírja, hogy új szerződés megkötése előtt is, majd a meglévő szerződéseknél évente szükséges az újbóli adategyeztetés. A magyaroknak nem kell azonban ezt személyesen intézniük.

A szolgáltatónak elég, ha telefonon, e-mailben vagy más, általa meghatározott módon elkéri a feltöltőkártyás szerződést aláíró személy hatósági igazolványának adatait, és annak érvényességét ellenőrzi az állami nyilvántartásban. Ilyen kontrollt itt mindenki maga is elvégezhet. Ebben a hazai nyilvántartásban értelemszerűen nem ellenőrizhetőek a külföldiek, így nekik mindig személyesen kell eljárniuk.

Vélemény, hozzászólás?