TB TÁMOGATÁS SZEMÜVEGRE, KONTAKTLENCSÉRE! Így kaphatsz OEP/NEAK támogatást >>>

TB TÁMOGATÁS SZEMÜVEGRE, KONTAKTLENCSÉRE! Így kaphatsz OEP/NEAK támogatást >>>

Sajnos TB támogatás 2010.augusztusa óta, csak bizonyos dioptriatartományokra (8 dioptria felett) vehető igénybe. Valóban nem szerencsés az így kialakult helyzet, és, hogy várható-e változás azt előre megmondani sajnos nem tudjuk. A lencsékről általában elmondható, hogy szabadárasak, ezért érdemes több helyen tájékozódnia az árakról. Sok helyen 18év alatt további kedvezményeket adnak! Érdeklődjön több helyen az árakról és meglátja, hogy egy kis utánajárással talál majd olcsóbb megoldást is!

Szűkös a támogatás
„Igen nagy probléma, hogy a támogatás nem szolgáltatás, hanem termékalapú, vagyis a közgyógyellátott gyerekek csak bizonyos kerethez és lencséhez juthatnak hozzá ingyenesen. Ráadásul sem a méretvételre, sem a munkadíjra nem vonatkozik a támogatás, vagyis az optikáknak nem éri meg csatlakozni azokhoz a szolgáltatókhoz, ahol be lehet váltani az orvos által felírt receptet” – jelentette ki lapunknak Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerészszövetség elnöke. Hangsúlyozta: ha az OEP által meghatározott, támogatott keret vagy lencse nem felel meg a családnak, és másikat választanak, akkor a teljes árat ki kell fizetniük. Tóbiás Richárd rávilágított, az országban nagyon kevés a vénybeváltó hely, így sokszor az sem tud hozzájutni a finanszírozott szemüveghez, aki megelégedne a kínálattal. Az optikák túlnyomó része ugyanis nem újítja meg a lejárt OEP-szerződéseket, hiszen veszteséges számukra egy ilyen termék kiadása. Szerinte akkor lehetne több helyen vényt beváltani, ha nem csupán néhány fix szemüvegre lehetne támogatást igénybe venni. Ehelyett inkább azt kellene meghatározni, hogy éves szinten mennyit tud az OEP szemüveg-támogatásra fordítani, és ezt osztanák el a vények között. Így bármilyen szemüvegre fel lehetne használni egy fix összeget, és a fennmaradó részt a szülő fizetné – javasolta az elnök.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül a legolcsóbb szemüveg, Tóbiás úgy válaszolt: ha akció van egy-egy optikában, akkor körülbelül 10-13 ezer forintért már elérhető egy szemüveg, ebben a keret és a lencse díja is benne van.

Alig van ingyenes
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, ezer halmozottan hátrányos helyzetű gyermek juthat szemüveghez, miután a Magyar Látszerészszövetség vállalta, hogy ingyenesen elkészíti. Tóbiás Richárdtól megtudtuk: az ezer darab kevés, az adatok azt mutatják, legalább kétezerre lenne szükség.

Be the first to comment on "TB TÁMOGATÁS SZEMÜVEGRE, KONTAKTLENCSÉRE! Így kaphatsz OEP/NEAK támogatást >>>"

Leave a comment